Criza gunoaielor neridicate din Sectorul 1 al Capitalei, motiv de stare de alertă

4 iunie 2021, 19:55

ACTUALIZARE Romprest anunţă că va colecta şi stoca temporar deşeurile de la patru spitale din Sectorul 1.

„În condiţiile în care operatorii autorizaţi ai activităţilor de sortare-tratare-depozitare au suspendat activitatea din cauza faptului că Autoritatea contractantă nu a achitat serviciile prestate, situaţie care a dus la blocarea capacităţilor de colectare şi transport ale operatorului Romprest alocate Sectorului 1 şi deci la imposibilitatea de a presta, Compania Romprest Service SA anunţă că va face efortul de a colecta şi stoca temporar, pentru o perioadă limitată, deşeurile de la cele 4 obiective strategice de sănătate publică – Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’, Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice”, se arată într-un comunicat al companiei.

Romprest face apel la Consiliul Local al Sectorului 1 să înţeleagă importanţa derulării în regim de continuitate a activităţilor serviciului de salubritate şi să deblocheze plăţile restante faţă de operatorul de salubritate, evitând astfel escaladarea situaţiei.

Gunoaiele stau din nou neridicate în Sectorul 1 al Capitalei. Operatorul de salubritate Romprest şi-a suspendat activitatea pe motiv că primăria nu a achitat datorii mai vechi. Ca răspuns, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, cere declararea stării de alertă.

„Am solicitat Comitetului Local pentru Situații de Urgența să înainteze Prefecturii Municipiului București o adresă prin care să declare starea de alertă din cauza situației sanitare de pe raza teritorială a Sectorului 1, cauzată de șantajul și suspendarea colectării gunoiului de către operatorul de salubritate”, a anunțat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

„Am solicitat şi DSP şi DSVSA şi Gărzii de Mediu să facă o analiză, să ne prezinte analiza respectivă şi în funcţie de constatările dumnealor, putem să răspundem Sectorului 1 dacă e cazul sau nu să dăm curs unei astfel de solicitări”, a spus Alin Stoica despre cererea Primăriei Sectorului 1 de a analiza posibilitatea declanşării unei stări de alertă la nivel local.

Potrivit acestuia, pentru a fi declarată starea de alertă, trebuie să se identifice un risc real la adresa sănătăţii populaţiei sau la funcţionarea unei instituţii.
Starea de alertă nu permite rezilierea de contracte comerciale, ci înlăturarea pericolului la adresa sănătăţii populaţiei, a mai precizat prefectul Capitalei.
Problema deșeurilor neridicate din Sectorul 1 a ajuns și la Ministerul Mediului. Conflictul a apărut ca urmare a unor datorii acumulate înca de anul trecut, dar şi de la costurile pe care compania le percepe pentru serviciile de salubritate, prea mari în opinia primăriei.

Datoria primariei către firma de salubritate ar fi de 120 de milioane de lei, în mare parte datorii de anul trecut. Costurile solicitate de operator se ridică la aproape 350 de milioane de lei anual, primăria considerând suma mult prea mare în raport cu serviciile prestate.

Au fost probleme cu ridicarea gunoaielor în Sectorul 1 şi anul trecut. Până la această oră, Reprezentanții Romprest nu au oferit un punct de vedere în legătură cu situaţia din acest moment.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite