Criză gravă între Israel și Hamas. Benjamin Netanyahu: „Îi vom lovi cum nu şi-au imaginat vreodată”. Ismail Haniyeh, liderul Hamas: “Dacă vor să escaladeze tensiunea, rezistența este gata”

12 mai 2021, 19:10

Armata israeliană a deschis foc de mortiere asupra Fâșiei Gaza, în cursul după-amiezii, și a staționat la frontieră baterii de artilerie. Este cea mai gravă criză din ultimii șapte ani.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: “Le-am spus acelor fii ai întunericului, teroriştii Hamas şi Jihadul Islamic, că sângele lor va fi vărsat. Cu puţin timp în urmă, am lichidat conducători de seamă din Hamas. Şi e doar începutul. Îi vom lovi cum nu şi-au imaginat vreodată.

Schimburile de focuri au continuat în cursul zilei, cu mai mică intensitate, după o noapte de coșmar în care, practic, aproape tot Israelul a fost atacat cu rachete și alte proiectile.

În sunetul exploziilor, israelienii au fugit în adăposturi. Cel mai dificil a fost în spitale și maternități, unde coborârea în adăposturi a decurs mai greoi.

Mare parte dintre cele aproape o mie de rachete trase în ultimele 48 de ore au fost interceptate și anihilate de Iron Dome, sistemul israelian anti-rachetă.

Egiptul, mediator tradițional, precum și Națiunile Unite au încercat prin canale diplomatice să obțină o încetare a focului.  Deocamdată, fară rezultat. Hamas își dorește un armistițiu, deși ieri declara că mișcarea e pregătită pentru noi acțiuni militare.

Ismail Haniyeh, liderul Hamas: Dacă vor să escaladeze tensiunea, rezistența este gata, dacă vor să se oprească, rezistența este gata. Dacă vor să plece din Ierusalim, rezistența este gata”.

La 15 km de Tel Aviv, în localitatea Lod, e stare de urgență. Localnicii arabi i-au atacat pe evrei, deși locuiesc laolaltă de ani de zile.

Asemenea incidente, în zonele mixte, au fost destul de puține în ultimii ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite