Criza grânelor din Ucraina se agravează: Kievul cere sprijin NATO pentru siguranța porturilor

9 iunie 2022, 19:24

Se negociază crearea unor coridoare sigure pe Marea Neagră, dar rușii susțin că mingea e în curtea Ucrainei, care trebuie să demineze zonele de coastă. În replică, Ucraina a explicat că are nevoie de garanții de securitate în porturi, eventual de sprijin NATO.

Ucraina vrea să reia urgent exporturile de grâu. Are nevoie de bani, după prăpădul pe care îl fac rușii. Dar nu e doar problema Ucrainei.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Nu putem exportă grâu, porumb, ulei vegetal şi alte produse care au un rol stabilizator pe piaţa globală. Acest lucru înseamnă că, din păcate, zeci de ţări s-ar putea confrunta cu lipsa hranei. Milioane de oameni vor suferi de foame, dacă blocada Rusiei din Marea Neagră continuă”.

Rusia, însă, afirmă că totul depinde de ucraineni. Dacă deminează zonele de coastă, vapoarele cu grâne vor putea pleca din porturi – declară ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Guvernul de la Kiev vrea garanții de securitate : armament specific și eventual implicare NATO, prin vase-escortă. Ucrainenii se tem că, imediat ce vor înlătura minele, rușii vor porni ofensivă navală asupra portului Odesa.

În acest moment, un acord care să permită reluarea exporturilor ucrainene de cereale prin crearea unui coridor navigabil sigur în Marea Neagră nu se poate materializa și, oricum, este nevoie de implicarea mai multor țări.
Criza grânelor blocate în Ucraina amenință să arunce în aer situația alimentară mondială. Sunt tot mai multe avertismente în acest sens.
Henryk Kowalczyk, ministrul Agriculturii din Polonia: „Agresiunea brutală a Rusiei în Ucraina a dus la distrugerea recoltelor, au fost furate grâne, sunt dificultăţi cu exportul de cereale din Ucraina din cauza blocadei din porturile la Marea Neagră”.

În prezent, din cauza războiului, sunt blocate în Ucraina circa 20-25 de milioane de tone de cereale, cantitate care s-ar putea tripla până la toamnă. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale și ulei alimentar din lume.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite