Criza din Iran se adâncește. Tensiuni Teheran-Londra, după reținerea ambasadorului britanic

13 ianuarie 2020, 21:24

Criza din Iran a luat o nouă întorsătură. În fața Universității din Teheran protestatarii au strigat: „Ne mint că dușmanul nostru e America, dar este chiar aici!” Manifestanții au rupt de pe ziduri postere imense cu generalul Soleimani. Tensiunea militară a ajuns în stradă, după ce autoritățile au admis responsabilitatea Iranului în doborârea, din greșeală, a avionului ucrainean.

Șeful poliției din Teheran a negat că ar fi deschis focul asupra protestatarilor. Informațiile sunt puține și contradictorii de la fața locului. Unii martori, citați de agențiile străine, susțin că s-au auzit focuri de armă. Poliția a recurs la gaze lacrimogene împotriva manifestanților. S-a strigat „Jos dictatorul!”, adică liderul suprem, ayatollahul Khamenei.

În vârtejul evenimentelor a fost prins și ambasadorul Marii Britanii la Teheran. A declarat că a participat la un eveniment anunțat drept priveghi pentru victimele tragediei aviatice și nu la proteste.

Guvernul britanic l-a convocat de urgență pe ambasadorul iranian la Londra și a protestat față de reținerea ambasadorului Marii Britanii, un fapt ce a încălcat legislația internațională. În același timp va fi reevaluată strategia privind securitatea ambasadei Marii Britanii de la Teheran.

La Londra va avea loc o reuniune a reprezentanților statelor care au pierdut cetățeni în tragedia aviatică pentru a discuta o posibilă acțiune în plan legal, care să vizeze despăgubirile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite