Criză de vaccinuri pentru copii. Ministerul Sănătăţii anunţă că într-o săptămână va primi aproape o sută de mii de doze de vaccin hexavalent

18 mai 2022, 20:41

Vaccinul care apără de poliomielită, hepatita B, difterie, tuse convulsivă, tetanos şi de bolile date de Haemophilus influenza tip B lipseşte de câteva săptămâni din cabinetele multor medici de familie din ţară.

Ca să-i poată imuniza la timp pe cei mici, unii medicii le recomandă părinților să cumpere din farmacii vaccinurile, dar și aici cu greu se găsesc.

Producătorul unuia dintre cele mai căutate vaccinuri care apără de şase boli infecţioase a anunțat că nu poate aproviziona piața din motive de fabricație.

Medicii din judeţul Cluj spun că, de două luni, nu au mai primit nici vaccinul anti-difterie, tetanos şi poliomielită care se administrează la şase ani. Nici pe cel care apără de rujeolă, oreion şi rubeolă, care se face la un an şi la cinci ani.

Odată cu primirea refugiaţilor din Ucraina, unde sunt cazuri de difterie, ne putem aştepta la emergenţa altor boli cu care noi nu ne-am confruntat în ultima perioadă.

Este un semnal de alarmă. Atragem încă o dată atenţia

autorităţilor să urgenteze problema refacerii stocurilor, astfel încât să nu ne trezim şi cu alte boli infecţioase care puteau fi prevenite prin vaccinare.

Şi medicii de familie, şi autorităţile trebuie să gestioneze stocurile în aşa fel încât să fie disponibile tot timpul.

Ministerul Sănătăţii anunţa că într-o săptămână va primi aproape o sută de mii de doze de vaccin hexavalent iar pentru ROR, procedurile de achiziţie sunt în curs de finalizare şi vor fi livrate suficiente până la sfârşitul lunii iunie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite