Criză de vaccinuri pentru bebeluşi, BCG și împotriva hepatitei B. Medic: E foarte greu pentru noi să reușim să convingem oamenii să vină și apoi spunem că nu avem vaccin

19 august 2022, 17:23

Vaccinul BCG, care îi apără pe bebeluşi de formele grave de tuberculoză, ar trebui făcut în prima săptămână de la naştere, în maternitate.

La sfârşitul lui iulie, stocurile de la Direcţiile de Sănătate Publică erau zero în şase judeţe, iar între timp au terminat si altele dozele.

Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt DSP Timiş: La această dată, Direcţia de Sănătate Publică Timiş nu dispune de vaccin BCG în stoc, ultimele flacoane fiind distribuite de către Maternitatea Odobescu din Timişoara.

În Ilfov, stocurile de BCG sunt tot 0 de câteva luni.

Dr. Nicoleza Petre, medic de familie în Ilfov: În ultimul timp, am avut patru nou-născuţi, dintre care doi au plecat din maternitate nevaccinaţi BCG. Momentan nu există.

Uneori, nici la maternităţile unde mai sunt doze nu poate fi făcut vaccinul anti-TBC înainte ca bebeluşii să fie externaţi.

Dr. Magdalena Mihai, medic primar neonatolog: Este fiolă multidoză şi trebuie să adunăm un număr de 20 de copii ca să nu aruncăm restul. Trebuie să-i chemăm de acasă, se face aglomeraţie.

Vaccinul impotriva hepatitei B nu mai există de luna trecută în şase judeţe. Acesta trebuie făcut bebelușilor în prima zi de viaţă.

Dr. Ioan Mureşan, medic de familie în Cluj-Napoca: Ne modifică și schema noastră, nu știm când vin. Unii părinţi doresc să cumpere, dar sunt destul de scumpe, nu se găsesc. E foarte greu pentru noi să reușim să convingem oamenii să vină și apoi spunem că nu avem vaccin.

Pentru că situația se tot repetă, autorităţile au decis să modifice temporar schema  de imunizări împotriva hepatitei B. Copiii cu mame care au virusul hepatitc vor face patru doze.

Dr. Valeria Herdea, medic de familie şi pediatru în Bucureşti: La 6 săptămâni după 30 şi încă 30 de zile, la 11 luni, conform calendarului. Copiii născuţi din mame negative de la 2 luni, fără a mai fi necesară recuperarea dozei de vaccin hepatitic B care nu a fost administrată la naștere.

Diana Brâncuş, jurnalist senior TVR: Procedura de achiziţie pentru vaccinul împotriva hepatitei B pediatric este în curs de finalizare, arată ministerul, care se aşteaptă să primească în jur de 130.000 de doze de vaccin în următoarea perioadă. Între timp, se vor face transferuri între judeţe. Vaccinul BCG va ajunge mai repede. 400.000 de doze vor fi livrate Direcţiilor de Sănătate Publică până la sfârșitul acestei luni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite