Criză de vaccin antigripal. Ministrul Sănătății, Victor Costache: 500 de mii de doze vor ajunge în țară la finalul săptămânii

7 noiembrie 2019, 13:08

Personalul medical, bolnavii cronici, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, femeile însărcinate şi persoanele în vârstă ar trebui vaccinate gratuit. Până acum, a fost imunizat sută la sută doar personalul medical. Restul ar trebui să se adreseze medicilor de familie.

Ministerul Sănătăţii a cumpărat un milion 500 de mii de doze de vaccin însă până acum au fost livrate doar 550.000. Urmatoarele 500 de mii de doze vor ajunge în ţară la finalul săptămânii.

Victor Costache, ministrul Sănătății: Medicii de familie au estimat un necesar de 2,1 milioane de doze.  Ministerul Sănătății a ajustat această cifră la 1,5 milioane. Ca în fiecare an, s-au pornit procedurile de achiziții târziu, am solicitat un audit și la acest nivel. Explicația oficială a fost că OMS a pus la dispoziția firmelor care fac aceste vaccinuri și care au câștigat licitația ministerului tulpinile virale prea târziu și astfel vaccinul a intrat în producție mai târziu. Nu știu dacă este adevărat dar vom analiza acest lucru.

Românii vor să se vaccineze şi pentru că i-a speriat epidemia de gripă de la începutul anului. Atunci, 199 de oameni au murit iar peste 23 de mii au fost diagnosticaţi cu gripă.

În ultima săptămână au fost raportate 23 de cazuri de gripă clinică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă