Criză de unt în Franța. Produsul e tot mai greu de găsit, iar prețul continuă să crească

25 octombrie 2017, 20:06

Galantare goale și afișe prin care comercianții își cer scuze că nu pot asigura stocurile de unt, un produs extrem de preferat de francezi. Iată un peisaj care devine obișnuință în Franța.

Dar de unde a plecat această criză, care tinde să devină acută?

Producătorii locali, din celebrele regiuni Bretania și Normandia, se plâng că lipsește laptele, materia prima necesară în procesul de fabricare a untului.

Brutarii și patiserii încearcă să-și facă stocuri și să evite creșterea prețurilor, mai ales că se apropie și sărbătorile de iarnă, când, așa cum se știe, nu se poate fără vestitele prăjituri de Crăciun care  au la bază unt din belșug.

Între timp, supermarketurile încearcă să evite galantarele goale și nemulțumirile cumpărătorilor, fără a putea face, din păcate, mai mult.

Prețul untului continuă să crească. Acesta nu se poate negocia decât o singură dată pe an, între producători și furnizori, iar în acest moment, prețul de achiziție pe care îl plătește un patiser este deja de două ori mai mare decât cel de anul trecut. Cifrele sunt și mai dure: acum un an și jumătate, un calup de 25 de kg de unt costa 25 de euro, iar acum costă 130 de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite