Criză de teste rapide rapide în farmacii. Doctorii atrag atenția că autotestările trebuie dublate de consult medical

29 septembrie 2021, 18:46

De când numărul infectărilor raportate a explodat, e o cerere fără precedent de teste rapide. La o farmacie din centrul Capitalei s-au vândut şi 400 într-o singură zi. Unu din trei pacienţi întreabă de teste de orice fel, nazale sau din salivă.

BEATRICE SPETEANU, farmacistă, București: De două ori pe zi facem comenzi noi să avem. Cel puţin 200 de teste pe zi tot se dau. Ele ar trebui totuşi făcute de cineva, un asistent medical sau cineva care se pricepe. Riscul major va fi o persoană care are un test fals negativ pentru că nu l-a efectuat corect şi se simte.

Şi în celelalte oraşe mari a explodat cererea de teste COVID care pot fi făcute şi acasă. Zilnic se vând cu zecile, într-o farmacie.

IOANA MATEESCU, farmacistă: Este un interes crescut, atât pentru testele nazo-faringiene, cât și pentru cele din salivă. Momentan se găsesc, pot fi achiziționate.

Farmaciştii spun că e foarte important ca testele să fie făcute corect, pentru o acurateţe bună. Iar cei care au simptome de boală trebuie să-şi sune medicul şi să rămână acasă, chiar dacă testul iese negativ.

Prof. dr. CĂTĂLIN CÎRSTOIU, managerul Spitalului Universitar de Urgență București: Utilizarea testelor rapide de antigen acasă e un lucru bun, atâta timp cât devine obiectivat într-un spital. La orice suspiciune, şi clinică, mai ales dacă şi faci un test care e pozitiv, trebuie că oamenii să înţeleagă să vină la spital.

Jean Nistorică, farmacist, Craiova: Testele nazofaringiene presupun o recoltare din părţile mai adânci ale nasului şi faringelui.

Testele făcute acasă nu sunt înregistrate, iar oamenii nici nu anunţă de multe ori că sunt pozitivi. Specialiştii consideră că numărul persoanelor infectate este mult mai mare decât în bilanţul oficial. Un studiu al unui lanţ de clinici private arată că cifrele reale ar fi de cinci – şapte ori mai mari.

Octavian Jurma: În cel mai fericit caz, detectăm una din 5 persoane infectate, în cel mai nefericit, probabil că 1 din 10, pentru că profilul bolii este de asemenea natură încât între 10 și 20% din cei infectaţi au nevoie de îngrijiri în spital, sunt puternic simptomatici şi, prin urmare, ceea ce vedem acum este mai degrabă curba simptomaticilor şi a celor care, întâmplător, se descoperă pozitivi.

Cum tulpina Delta este extrem de contagioasă, şi numărul testelor făcute în sistemul oficial este tot mai mare: au fost peste 70 de mii raportate, zilnic, în ultimele zile.

Specialiştii fac apel către cei care se testează singuri şi află că sunt pozitivi să fie responsabili: să se izoleze, să sune la 112 şi să-şi anunţe medicul de familie, pentru a primi ajutor. Foarte mulţi ajung direct la Terapie Intensivă, pentru că, din păcate, au ales să se trateze singuri acasă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite