Criză de sânge pentru bolnavii de Covid-19 | Un jandarm și un angajat ISU, primii donatori de plasmă din Teleorman. În judeţul Vâlcea, doar două persoane au fost de acord să doneze

20 august 2020, 13:51

În judeţul Vâlcea, de exemplu, doar două persoane au fost de acord să doneze plasmă, asta deşi peste 800 de vâlceni au contractat virusul până acum, iar 253 s-au şi vindecat. Conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine face apel la persoanele care au învins boala să le întindă o mână de ajutor şi celor care sunt într-o situaţie critică.

Începând cu luna august, Ministerul Sănătăţii a stabilit noi condiţii pentru donarea de plasmă de la persoanele vindecate de COVID 19. Astfel, toate persoanele care au contractat virusul pot să doneze plasmă fie că au fost sau nu internate în spital. În continuare, potenţialii donatori trebuie să prezinte însă un document care să ateste încetarea riscului de transmitere a bolii, respectiv un test pentru coronavirus negativ. Din păcate, numărul donatorilor rămâne extrem de mic. În Râmnicu Vâlcea, doar două persoane s-au prezentat la Centrul de Trasfuzii după ce s-au vindecat de COVID.

Criza de sânge s-a intensificat în toate spitalele din România,  iar puţinii donatori din Vâlcea ajută constant inclusiv bolnavi internaţi în unităţi medicale din Bucureşti, Târgu Mureş sau Cluj.

În prezent, este mare nevoie de sânge de la persoanele care au grupa A2 pozitiv şi B3 pozitiv, iar cei care vor să ajute sunt rugaţi să meargă Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiu Râmnicu Vâlcea.

Primii donatori de plasmă din Teleorman

Donarea de plasmă este un gest pe cât de simplu, pe atât de important, în această perioadă, pentru bolnavii de Covid-19 aflați în stare gravă. În județul Teleorman, de-abia acum au apărut primii doi donatori de plasmă, din zecile de pacienți vindecați până acum.

Experiența prin care a trecut Cristian Răduț, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Teleorman, a fost traumatizantă pentru el și pentru familia sa. Tocmai de aceea s-a hotărât ca, odată vindecat de Covid-19, să doneze sânge care poate salva vieți.

Salvator de meserie, ca reprezentant al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Gelu Dragomir și-a dorit ca, prin gestul simplu, să îi ajute pe semenii aflați în nevoie dar și să dea un exemplu și celorlalți pacienți vindecați de Covid-19.

Cei doi salvatori sunt primii donatori de plasmă din județul Teleorman, dintr-o listă mult mai lungă.

Plasma din sângele pacienților vindecați de Covid-19 conține anticorpi ce pot fi transferați la persoanele bolnave, contribuind la vindecarea acestora.

Prefectul Clujului a donat plasmă

Prefectul județului Cluj, vindecat de coronavirus, a donat  plasmă și a făcut un apel la toți cei care au această posibilitate, având în vedere faptul că atât în Cluj, cât și la nivel național, numărul donatorilor de plasmă este scăzut.

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, și familia acestuia au fost confirmați cu Covid-19 la începutul lunii iulie. Timp de 10 zile au fost internați în spital, iar apoi s-au autoizolat la domiciliu. Forma bolii a fost una ușoară, iar odată ce s-a vindecat, prefectul a hotărât să doneze plasma pentru pacienții infectați.

“E un gest normal pentru orice pacient vindecat de Covid care dorește să îi ajute pe ceilalți care, din nefericire, se află în această situație și, dacă situația ne permite, cred că toată lumea trebuie să facă același lucru. Este un gest de normalitate, omenesc, până la urmă donezi sânge, așa cum se întâmplă și în mod curent. Nu este ceva deosebit”, spune prefectul Mircea Abrudean.

Numărul donatorilor de plasmă în județul Cluj este foarte mic, iar reprezentanții Centrului de Transfuzii, precum și prefectul Mircea Abrudean vin cu un apel către cei care s-au vindecat de Covid-19.

Potrivit celor mai recente date de la Institutul Național de Hematologie Transfuzională, până în prezent au fost înregistrați în jur de 500 de donatori de plasmă, în timp ce numărul persoanelor vindecate de Covid-19 depășește 33 de mii. Important de menționat este însă și faptul că nu toți pacienții vindecați sunt eligibili pentru donare de sânge.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite