Criză de personal în industria ospitalităţii. Angajații din hoteluri și restaurante au cele mai mici salarii din economie

Creșterea numărului de infectări stârnește din nou îngrijorarea patronilor de restaurante și hoteluri. Managerii se tem că valul patru al pandemiei ar putea aduce noi restricții, ceea ce ar duce la pierderea unui număr și mai mare de angajați. În prezent, o pătrime din posturile de bucătari, ospătari sau cofetari sunt neocupate.

28 Iulie 2021, 20:20 (actualizat 28 Iulie 2021, 21:14) Știrile TVR |

Carmen Patracioc e manager la unul dintre cele mai mari lanțuri de restaurante din București. De peste 17 ani este implicată în formarea personalului. Acum, se teme că ar putea rămâne din nou fără angajați, dacă valul 4 al pandemiei ar aduce noi  restricii de funcționare.

Carmen Patracioc, manager adjunct, lanţ de restaurante din Bucureşti: Am pierdut foarte mulți oameni valoroși, am investit în foarte mulți oameni ca să ajungem la un anumit nivel de dezvoltare, după care pandemia ne-a afectat destul de tare. Când vorbim din nou de valul 4, temerile au început din nou și avem semnale că s-ar reorienta către alte industrii.

Industria ospitalității se confruntă deja cu o criză a forței de muncă.

Ion Biriș, preşedinte, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor: 25% din posturile care există în industria ospitatii sunt neocupate. Domeniile sunt ospătari, bucătari, oameni cu specializare, cofetari, patiseri, pițari, deci tot ce presupune o meserie. Pe partea de top management stăm bine.

Dragoş Petrescu, preşedinte Romanian Bussines Leader: Am avut în vremurile bune aproximativ 400.000 de angajați. Astăzi, au mai rămas doar 300.000 de angajați, iar în fața valului 4 ,,horecarii'' trebuie din nou să fie pregătiți să îi facă față.

Angajații din hoteluri și restaurante au, în continuare, cele mai mici salarii din economie, conform statisticilor oficiale.

Autoritățile iau în calcul ca pentru cei plătiți cu salariul minim, impozitul să fie zero de anul viitor.

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului: Ar rezolva principala problemă cu care va confruntați, cea a forței de muncă. Sunt bani pe care îi lăsăți practic, e o creștere a salariului net.

În ceea ce privește impozitarea bacșișului, autoritățile nu iau în calcul, pentru moment, o asemenea măsură.

Florin Cîţu, premierul României: Sunt de acord de a avea o transparentizare a bacșișului dar, cu impozitarea știți foarte bine că am rezerve de fiecare dată.

Decizia pentru eliminarea impozitului pe salariul minim în industria ospitalității urmează să fie discutată în Guvern în perioada următoare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 17°C 15°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 14°C 18°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 13°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI