Criză de paturi în spitalele de pediatrie din Germania, din cauza creșterii exponențiale a cazurilor de infecții respiratorii

3 decembrie 2022, 11:48

Creșterea exponențială a cazurilor de infecții respiratorii la copii a adus sistemul sanitar pediatric din Germania în pragul unei crize de proporții. Fenomenul sezonier e dublat de lipsa acută de asistenți medicali. Iar cei care au de suferit sunt doar micii pacienți și părinții lor.

Selim Corbacioglu, medic pediatru: Asta trebuie să facem zilnic: să trimitem pacienții de aici, să-i amânăm. Iar în cel mai rău caz, asta înseamnă moartea pacientului.

Statisticile sunt dure: Fiecare al doilea spital a fost nevoit să refuze cel puțin un copil în ultimele 24 de ore, după o solicitare a serviciului de urgență sau a camerei de urgență pentru terapie intensivă pediatrică. La nivel național, din 110 clinici pediatrice chestionate, 43 nu mai aveau paturi libere nici măcar în secțiile normale.

“Fiica mea are leucemie. A recidivat. Ajutorul primit e limitat în actualele condiţii”.

“De exemplu, trebuie să facă o perfuzie și vedeţi, urgența este foarte ocupată în acest moment, sunt timpi de așteptare foarte mari. Probabil şi până la Crăciun”.

Medicii spun că se află în situația cumplită de a decide care pacient va ocupa un pat și care va fi refuzat și trimis acasă, cu orice risc. Iar ministerul german al Sănătății recomandă ca, până la găsirea unei soluții, să fie amânate toate intervențiile programate care nu sunt urgențe. Situații asemănătoare încep să apară și în alte țări europene: Franța și Elveția, de exemplu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite