Criza de la Complexul Energetic Oltenia s-a încheiat. Unii dintre mineri au renunțat la grevă

16 ianuarie 2019, 07:37

 

ACTUALIZARE Sorinel Gheorghe Boza, directorul C.E. Oltenia a declarat în emisiunea Perfect Imperfect că discuțiile au ajuns la un punct comun. O carieră a reluat activitatea și sunt așteptări ca greva să înceteze și în celelalte cariere.

Informația pe care pot să vi-o spun astăzi este că deja o carieră și-a reluat activitatea (…) Așteptările și speranțele noastre sunt că, în cursul zilei de azi, toate carierele îți vor relua activitatea. Noi am reușit anul trecut și am reușit și anul acesta să oferim doar la muncitori, la partea operațională, o creștere a salariului cu o sumă fixă de 700 de lei, însemnând o creștere de 26-27 % pentru unii, 23-24% pentru alții (…)

Întrebat dacă vor mai primi ceva minerii, Sorinel Gheorghe Boza a declarat că vor primi această creștere 20-23%, în funcție de salariul pe care îl aveau. Vor primi acest voucher de vacanță pentru prima dată.

______________________

Blocajul fără precedent prin care trece unul dintre cei mai mari producători scoate la iveală cât de vulnerabil este sistemului energetic în situaţii de criză.

A fost a patra zi de când angajaţii Complexului Energetic Oltenia nu au mai scos cărbune, așa că se consumă deja cel din stocuri. Rezervele ajung doar până la sfârșitul săptămânii.

Dacă producția nu va fi reluată rapid, România riscă să rămână fără 20% din energia electrică necesară. Fără cărbune, România ar putea fi obligată să importe aproape 30% din energia electrică pe care o consumă.

Marți s-a cumpărat 10% din necesar.

Dincolo de preţurile mai mari, există riscul să nu găsim cât avem nevoie.

Țările vecine se confruntă și ele cu ierni grele și au consumuri mari de energie.

Tot ieri, conducerea Complexului Energetic Oltenia le-a promis greviștilor o creștere salarială de până la 24%, aproape dublă faţă de oferta de luni. Dar minerii se tem acum de sancțiuni administrative și penale, iar câțiva au intrat în greva foamei.

Pentru moment, producția de electricitate se bazează mai mult pe centralele pe gaz și pe eoliene. Dar asta înseamnă că sistemul energetic e în mare parte dependent de…  cum bate vântul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite