Criză de ciobani în România. Mulţi fermieri investesc în tehnologii noi

Este criză de ciobani în România. Din acest motiv, mulţi fermieri au redus numărul de animale. Alţii au investit în tehnologii noi, ca să nu mai depindă de oameni. Statisticile oficiale arată că România ar avea un număr de aproape 12 milioane de oi, însă fermierii spun că, în realitate, numărul ar fi mult mai mic.

08 Iunie 2022, 19:08 Știrile TVR |

 

Gheorghe Munteanu are 600 de oi lângă oraşul Săcele, judeţul Braşov. În trecut, stâna lui era mult mai mare, dar, pentru că nu mai găseşte ciobani, a redus numărul de oi şi le îngrijeşte doar cu ajutorul membrilor de familie.

Proprietarii de oi recunosc că îngrijirea oilor este mult mai dificilă decât în cazul altor animale: un cioban trebuie să le mulgă, să le ducă la păscut şi să le ferească de animalele sălbatice.

Deficitul de personal este cauzat şi de faptul că mulţi ciobani pleacă la muncă în străinătate. Este un miraj, spun fermierii, care au încercat să aducă forţă de muncă din străinătate, din Asia, dar nu au avut succes.

Mai puţini ciobani înseamnă mai puţine oi mulse, brânză mai puţină şi mai scumpă.

Un fermier din judeţul Sibiu a găsit însă o soluţie: a tehnologizat această etapă, iar acum strânge zilnic peste 800 de litri de lapte de la ovine. Înainte, pentru aceasta activitate avea nevoie de cinci persoane.

Chiar şi pentru paza animalelor nu mai apelează la ciobani, stâna lui este împrejmuită cu un gard electric.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI