Criză de aprovizionare în Statele Unite, din cauza lipsei șoferilor de tir. Rafturi goale în magazine și prețuri record la benzină

25 octombrie 2021, 15:11

Cel mai mare port de containere din America de Nord, cel din Los Angeles, se confruntă cu restanțe record, deși e operațional non-stop. 200.000 de containere rămân pe vasele blocate în larg, pentru că pur și simplu nu mai e loc în terminale. Există destui muncitori la țărm pentru a descărca navele și a încărca mărfurile în camioane, dar nu sunt șoferi de tir. Aceeași situație ca în Marea Britanie.

Prima și cea mai vizibilă dintre urmări e criza aprovizionării care lovește magazinele. Comercianții rămân fără marfă, când mai sunt câteva săptămâni până la sărbători. Iar ce se găsește pe raft, se scumpește văzând cu ochii.

Dar nu numai în magazine se face simțită criza, ci și la pompele de benzină. Costul carburantului atinge un nivel record: a ajuns la 97 de cenți litrul, mult pentru americanii obișnuiți să plătească sub 90 de cenți pe litru. Iar la bezinariile cu preț relativ scăzut, au început să apară cozi lungi.

Experții agenţiei internaţionale de rating Moody’s avertizează că situaţia se va înrăutăți. „Avem o iarnă friguroasă înainte şi mulţi oameni vor avea de suferit din punct de vedere financiar”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite