Criză a deșeurilor fără precedent şi fără soluţie în Maramureș

18 ianuarie 2021, 08:00

În 2014 s-a stabilit ca în judeţul Maramureş să se închidă treptat cele şase gropi de gunoi clasice şi să fie pus în funcţiune un nou depozit ecologic la Sârbi Fărcaşa, până în vara anului 2020. După şase ani, gropile poluante au fost închise, dar depozitul modern nu este gata.

Consiliul Județean Maramureș caută un loc pentru a construi o groapa de gunoi temporară care să funcționeze până la darea în funcțiune a depozitului ecologic. Până acum nu a găsit niciun astfel de amplasament.

Motivele sunt numeroase. Terenul pentru o groapă de gunoi, fie și temporară, trebuie să îndeplinească mai multe condiții printre care să nu fie pășune, pădure sau să în zona protejată. Apoi e nevoie de acordul autorităților locale. La Somcuta Mare, primăria a zis mai întăi da, iar localnicii ba.

Deșeurile din nordul județului sunt duse acum la Oradea…la peste 200 de kilometri. Și cu costuri exorbitante. Iar scumpirea este suportată deocamdată de oameni.

Lucrurile se vor putea rezolva doar când va fi gata noul depozit Sârbi Fărcaşa. Deocamdată, terenul a luat-o la vale aşa că termenele au fost depăşite iar cheltuielile au crescut. Acum se ridică la peste 80 de mililoane de euro.

Și mai grav este că județul Maramureş ar pierde astfel și dreptul de a accesa fonduri europene pentru alte proiecte timp de cinci ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă