Critici fără precedent. Barack Obama și George W Bush face referiri la regimul Trump

Ultimii doi președinți americani s-au lansat, separat, în critici fără precedent la adresa actualului lider de la Casa Albă. Nu l-au numit în mod expres, dar și Barack Obama, și George W Bush au făcut referiri clare la stilul polarizant al actualei administrații. În Statele Unite există tradiția ca foștii președinți să nu își critice succesorii și nici viceversa, dar Donald Trump încalcă această cutumă aproape săptămânal.

20 Octombrie 2017, 13:42 (actualizat 20 Octombrie 2017, 16:30) Știrile TVR |
George Bush și Barack Obama, critici fără precedent
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

George W Bush vorbește rar în public, de când nu mai e la Casa Albă. Și-a încheiat mandatul în 2008 cu o popularitate extrem de scăzută. De aceea este surprinzătoare ieșirea sa.

Aluzia este clară - chiar fostul consilier al președintelui Trump, Steve Bannon, era un susținător fățiș al unor teorii controversate, iar administrația a lansat celebrele sintagme adevăruri alternative sau post-adevăr.

 

Fundamentalismul (de orice fel) prinde putere. Politica noastră este mai receptivă la teorii ale conspiraţiei şi chiar pure invenţii.

 

Din nou, nu era nevoie să îl nominalizeze pe Donald Trump: actualul președinte retrage țara din acorduri comerciale, susține protecționismul și reașează prioritățile externe de pe baze ideologice, pe unele strict al avantajului economic.

Iar fostul președinte Obama, într-un discurs de susținere al unui candidat democrat pentru postul de guvernator, a avut un ton similar - amintind de sloganul său de campanie.

Vedem o scădere a încrederii în avantajul pieţelor libere şi schimburilor internaţionale, uitând că şi conflictul, şi instabilitatea, şi sărăcia sunt consecinţa protecţionismului. Vedem că se întorc sentimentele izolaţioniste, uitând că securitatea americană este direct ameninţată de haosul şi disperarea din ţări îndepărtate.

Donald Trump a fost acuzat încă din campanie că polarizează spiritele pentru a-și mobiliza votanții.

Frecvent, Donald Trump a făcut afirmații controversate sau incomplete despre administrația și politicile lui Barack Obama - deși în Statele Unite, tradiția este ca un președinte în exercițiu să nu își critice predecesorul.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 21°C
IASI 18°C 19°C
CLUJ 12°C 17°C
CONSTANTA 19°C 19°C
CRAIOVA 19°C 19°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI