Critici dure. Departamentul de stat al SUA: Corupția și mita, larg răspândite în România

21 aprilie 2018, 19:12

Departamentul de stat al Statelor Unite consideră că, la noi, corupţia a rămas o problemă şi că legile nu au fost întotdeauna implementate în mod eficient.

Raportul pe 2017 privind drepturile omului mai spune că imunitatea de care beneficiază actuali sau foşti miniştri a blocat, în unele cazuri, investigaţiile.

Departamentul de Stat arată că Executivul a respectat, în general, independenţa sistemului de justiţie, însă nu a reuşit să asigure suficient personal, spaţii adecvate şi dotări.

În ceea ce priveşte libertatea de exprimare, oficialii americani amintesc că, în februarie 2017, ministrul de Interne, Carmen Dan, a prezentat o „listă neagră” a jurnaliştilor care susţineau protestele anti-guvernamentale. De asemenea, ministrul a criticat grupul de pe Facebook „Corupţia ucide” pentru că îi cheama pe oameni la proteste.

Jurnaliştii şi ONG-urile au caracterizat demersul lui Carmen Dan ca fiind contrar principiului libertăţii de exprimare şi au susţinut că prezentarea publică a unei „liste negre” este un act de intimidare, se arată în raport.

Două mari televiziuni din România sunt controlate de oameni de afaceri care susţin puterea, se precizează în raport, care menționează şi că ambele au criticat şi ar fi prezentat deformat protestele antiguvernamentale din ianuarie-februarie 2017.

Documentul mai arată că nici în 2017 închisorile din România nu au reuşit să ajungă la standardele impuse de Consiliul Europei.

„Condiţiile în închisori au rămas grele, sunt supraaglomerate şi nu respectă standardele internaţionale. Abuzul la care sunt supuşi deţinuţii de către autorităţi sau alţi deţinuţi continuă să fie o problemă”, notează oficialii americani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite