Criteriu eliminatoriu la angajare | Studiu: Un recrutor din trei a ales candidații în funcție de vârstă

Vârsta joacă un rol critic la interviul de angajare, arată un studiu făcut de o platformă online de recrutare. Datele lor arată că 3 din 5 români trecuţi de 45 de ani care au mers la un interviu de angajare s-au simțit discriminați pe motiv că sunt bătrâni. Iar un recrutor din 3 admite că a selectat candidații în funcţie de vârstă. Experţii în resurse umane spun că experienţa acumulată de-a lungul timpului nu este suficientă, iar patronii vor ca angajaţii lor să ţină pasul cu vremurile, mai ales că domeniile de activiate sunt într-o continuă schimbare.

08 Februarie 2023, 19:37 (actualizat 08 Februarie 2023, 21:04) Știrile TVR |

Ajunşi la vârsta la care ar trebui să culeagă roadele muncii lor, şomerii trecuţi de 45 de ani aşteaptă luni de zile până să îşi găsească un nou loc de muncă.

Gabriel e de profesie zidar, dar, de mai bine de 3 luni, nu are loc de muncă. Nici doamna Guiman nu reuşeşte să-şi revină după ce a rămas fără serviciu.

La fel ca ei, mulţi dintre cei trecuţi de 45 de ani nu pleacă cu mari speranţe după un interviu de angajare. 3 din 5 români născuţi între 1960 şi 1980 s-au simțit discriminați de un posibil angajator din motive legate de vârstă, arată datele unei platforme online de recrutare. Totodată, un recrutor din 3 a ales candidații în funcţie de vârstă.

Mădălina Chițu, jurnalist TVR: Principala îngrijorare pe care o au recrutorii când vine vorba de viitorii angajați trecuți de 45 de ani este legată de faptul că aceștia nu s-ar descurca să folosească tehnologia.

Oficial, cei mai mulţi şomeri din România au peste 50 de ani. Ca să îi încurajeze pe patroni să-i angajeze, statul le oferă jumătate din salariul acestora, până la 2.250 de lei. Cine doreşte, îşi poate încerca norocul şi în alt domeniu.

Liliana Dragomir, director executiv - AJOFM Brasov: Angajatorul având obligativitatea să menţină relaţiile de muncă 18 luni şi astfel se consideră că în această perioadă de 1 an de zile în care a primit această subvenţie deja angajatorul a fidelizat angajatul.

Corina Scarlat, purtător de cuvânt ANOFM: Există şi cursuri de formare profesională pentru persoanele care vor să se califice, să se recalifice, să se specializeze. Cursurile de formare profesională sunt gratuite.

Aida Chivu, specialist în resurse umane: La 40+ nu mai eşti angajat neapărat pentru cât de mult poţi tu să alergi, ci mai degrabă pentru calitatea muncii tale.

Bogdan Voicu, sociolog Institutul de Cercetare a Calităţii: În mod normal, ar trebui ca angajatorul să îşi folosească criteriile de eficienţă, nu cele de vârstă.

Alexandra Colceru, specialist comunicare platformă online de recrutare: E important să ne adaptăm cerinţelor de pe piaţa muncii, iar candidaţii sunt deschişi să facă cursuri şi traininguri, astfel încât să fie relevanţi pe piaţa muncii.

La nivel naţional sunt peste 43 de mii de locuri de muncă vacante, o ofertă destul de mică raportat la cei peste 460 de mii de şomeri.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI