Cristian Popescu Piedone află pe 5 aprilie dacă iese din închisoare, în dosarul Colectiv. El susține că legea nu-l obliga să ceară aviz PSI pentru eliberarea unei autorizații de funcționare

22 martie 2023, 11:26

Fostul primar de la Sectorul 5 a fost întâmpinat cu aplauze la instanță, de susținători. Printre ei se aflau și cei doi copii.

În fața judecătorilor, fostul primar a cerut să fie achitat și eliberat din penitenciar.

Piedone, în fața judecătorilor: „Peste 3.000 de primari din România au respectat legea și au semnat ca și mine. Nicio primărie nu avea obligația de a solicita autorizația PSI. Și primarul Sibiului, Klaus Werner Iohannis, a eliberat autorizații de funcționare fără aviz PSI”.

Piedone a fost condamnat anul trecut la 4 ani de detenție și acum este închis la Rahova. Și pompierii și unii dintre patronii Clubului Colectiv, condamnați la pedepse între 6 și 12 ani de detenție, cer să fie achitați și eliberați.

În mai anul trecut, Curtea de apel București a pronunțat verdictul definitiv în dosarul Colectiv, la aproape șapte ani de la tragicul incendiu în urma căruia și-au pierdut viața 65 de tineri. Instanța a obligat Primăria Sectorului 4 și ISU București Ilfov să le plătească victimelor despăgubiri de peste 36 de milioane de euro.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE ”Am ajuns pe cea mai înaltă treaptă a justiției române și sper să fiu auzit, să îmi susțin nevinovăția. Dincolo e doar Dumnezeu. Dar am constatat că până la Dumnezeu, te mănâncă sfinții. Sper ca Înalta Curte să nu se înscrie în categoria sfinților devoratori. Peste 3.000 de primari din România au respectat legea și au semnat ca și mine. Nicio primărie nu avea obligația de a solicita autorizația PSI. Și primarul Sibiului, Klaus Werner Iohannis, a eliberat autorizații de funcționare fără aviz PSI. Am fost condamnat pentru că sunt un trofeu pentru justiție. Vă cer să faceți dreptate”, a spus Cristian Popescu Piedone în ultimul cuvânt în fața Înaltei Curți.

ACTUALIZARE Înalta Curte de Casație și Justiție judecă una dintre căile extraordinare de atac formulate de Cristian Popescu Piedone, recursul în casație. Acesta a mai introdus o altă cale extraordinară de atac – contestația în anulare în baza prescripției, adică a deciziilor CCR privind prescripția, iar acel dosar se judecă la Curtea de Apel București și are termen pe 24 martie.

Avocatul fostului primar Piedone, Cătălin Dancu a solicitat, astăzi, instanței să amâne judecarea recursului în casație până pe data de 24 martie, când se va judeca și contestația în anulare, însă, instanța a respins cererea formulată de apărătorul lui Cristian Popescu Piedone.

Această cale extraordinară de atac este foarte greu să întoarcă un verdict definitiv, însă nu e imposibil. Anul trecut, în mai, Curtea de Apel București a pronunțat verdictul definitv în acest dosar, iar fostul primar al Sectorului 5 a primit patru ani de detenție și a fost încarcerat la penitenciarul Rahova. Patronii clubului Colectiv, pirotehniștii, artificierii și pompierii au primit pedepse între șase și 12 ani de închisoare.

De asemenea, Curtea de Apel București a decis ca părțile responsabile civilmente, adică Primăria Sectorului 4 și ISU București, Ilfov să plătească despăgubiri de peste 36 de milioane de euro către urmașii și victimele din dosarul Colectiv.

Astăzi, inculpații condamnați în acest dosar încearcă să scape de închisoare prin această cale extraordinară de atac.

––––––––––––––

Fostul edil al Sectorului 4 face parte și el dintre aceștia, însă instanța a respins cererile de suspendare a executării pedepsei condamnaților.

Recursul în casație reprezintă acea cale de atac prin care dacă realmente nu ești vinovat de săvârșirea infracțiunilor să poți să fii eliberat din închisoare.

Piedone a fost condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Colectiv, fiind acuzat de abuz în serviciu.

Decizia definitivă a venit anul trecut în luna mai, după ce în primă instanță Piedone fusese condamnat la o pedeapsă dublă, de opt ani și opt lui de închisoare.

În prezent, la Curtea de Apel București fostul primar al Sectorului 4 a obținut patru ani și patru luni de închisoare și asta datorită faptului că a fost schimbată încadrarea juridică, uciderea din culpă nemaifiind luată în considerare.

Încadrearea juridică a fost abuzul în serviciu cu consecințe deosebit de grave, infracțiune care putea fi pedepsită cu o condamnare de până la nouă ani de închisoare, în funcție de celelalte elemente din dosar.

Însă, în ultimele două termene, Piedone a solicitat schimbarea încadrării juridice în neglijență în serviciu, infracțiune pedepsită în România cu cel mult închisoare cu suspendare sau amendă penală.

Judecătorul nu a acceptat solicitarea fostului primar al Sectorului 4 al Capitalei, dar a acceptat renunțarea la sitagma ”consecințe deosebit de grave” din încadrearea juridică.

Cristian Popescu Piedone, dar și ceilalți condamnați, foști angajați ai Primăriei Sectorului 4 al Capitalei, au contestat decizia, apelând la toate căile de atac posibile, cum ar fi: fapte care au fost prescrise, dar și că fapta nu e prevăzută de legea penală.

Acum patru ani, cu puțin timp înainte ca fostul primar Cristian Popescu Piedone să fie condamnat în dosarul Colectiv, acesta a fost depistat la aeroport și a fost pus sub urmărire penală într-un alt dosar. Ulterior, nu a existat o dovadă a faptului că el ar fi încercat să fugă din țară, dar nici nu avea o interdicție în acest sens.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite