Cristian Diaconescu la Tema Zilei: Cât timp plutea, nava Moskva încălca suveranitatea României. Ca atitudine din partea Moscovei, Bucureștiul ar trebui să fie foarte preocupat

15 aprilie 2022, 22:26

„Eu aș aborda subiectul dintr-o perspectivă care mie mi se pare extrem de preocupantă. Succesul militar al Ucrainei în legătură cu acest vas amiral, da, sigur, poate fi calificat într-un fel sau în altul, este parte a unui război pe care Federația Rusă îl pierde. Această navă însă, cât timp plutea, încălca suveranitatea României. Ca lucrurile să fie clare când discutăm”, a atras atenția fostul ministru de Externe.

Și să vă spun de ce. Conform dreptului mării și a convențiilor internaționale, această navă se pare, după cum o arătați pe hartă, că se afla în limita a 200 de mile a platoului continental și a zonei economice exclusive a Mării Negre. Adică în zona de suveranitate parțială, conform dreptului internațional, a României„, a adăugat Cristian Diaconescu.

Deci la Moscova nu s-a ținut cont sub nicio formă de acest aspect, operațiunile militare la care s-a trimis un astfel de asset militar extrem de semnificativ n-au avut sub nicio formă vreo problemă în legătură cu, repet, intersecția cu interesele unui stat membru NATO. Asta e realitatea„, a ținut să sublinieze fostul șef al diplomației.

El a invitat inclusiv la o perspectivă economică asupra problemei ridicate de prezența crucișătorului Moskva în Marea Neagră și în proximitatea României.

Dacă astăzi, de exemplu, s-ar fi luat decizia, am văzut că legea offshore, în sfârșit, este trecută prin Parlament. Dacă astăzi s-ar fi luat decizia, în baza unei alte legislaturi din România, ca o mare companie multinațională să treacă la exploatarea hidrocarburilor din Marea Neagră și la orizont vedea această navă amiral ar mai fi făcut această investiție?„, a întrebat, retoric, Diaconescu.

„Ca atitudine din partea Moscovei, după părerea mea, Bucureștiul ar trebui să fie foarte preocupat”, a atras atenția invitatul Ramonei Avramescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite