RADAR GEOPOLITIC

Cristian Diaconescu: Rusia are sistem autocratic, care nu subzistă într-o singură persoană

Au circulat unele zvonuri referitoare la starea de sănătate a lui Vladimir Putin, având ca sursă și unele autorități ucrainene. Despre iminența unei lovituri de stat sau a altor evenimente neobișnuite care ar putea avea loc la Kremlin au vorbit la emisiunea Radar Geopolitic de la TVR1  fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu și profesorul universitar Radu Carp.

19 Mai 2022, 19:35 (actualizat 19 Mai 2022, 20:32) Știrile TVR |

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu este de părere că Rusia va urma aceeași linie politică, indiferent de președintele aflat la putere, deoarece sistemele autocratice, așa cum este și Federația Rusă au o mare inerție.

"Discutăm despre un sistem autocratic, care nu neapărat subzistă într-o singură persoană. Sistemele autocratice au o inerție foarte mare. Dacă cineva își închipuie că, la un moment dat, chiar prin înlăturarea celui de la vârf, sistemul dobândește alte calități și acele calități sunt sincrone cu valorile occidentale, se înșală. Deci, indiferent de persoana președintelui Federației Ruse, reașezarea, în condițiile în care acesta n-ar mai fi capabil să-și îndeplinească funcțiile, va fi una care, într-o formă sau alta, va respecta același sens pe care azi îl dă Federația Rusă", spune Diaconescu.

Potrivit profesorului universitar Radu Carp, faptul că Rusia nu a infirmat faptul că Putin ar fi bolnav înseamnă fie că există un sâmbure de adevăr, fie că situația militară a Rusiei în războiul din Ucraina este "atât de procupantă" încât Rusia nu a avut timp să răspundă.

"Aceste informații vin, deocamdată, doar din partea ucraineană, din acel interviu al șefului spionajului militar ucrainean. Bănuim că are surse foarte bune, pentru că știm că aceste servicii colaborează și cu cele ale statelor NATO. Faptul că, de data aceasta, nu au mai fost infirmări de la Moscova, înseamnă că sunt două scenarii: ori există un sâmbure de adevăr, ori situația militară, situația pe teren, este atât de preocupantă, încât Moscova efectiv nu a avut timp să răspundă așa cum ar fi dorit", spune Carp.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 29°C 25°C
CONSTANTA 31°C 30°C
CRAIOVA 34°C 31°C
BRASOV 28°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI