Cristi Danileț și Bogdan Licu, audiați miercuri în Comisia Juridică, pentru locul lui Dorneanu din CCR. Propunerea AUR, un avocat care susține că este „o tendință dirijată” ca românii să fie scoși din Transilvania

CCR dezbate pe 25 noiembrie rectificarea bugetară care include majorarea pensiilor cu 40%
CCR dezbate pe 25 noiembrie rectificarea bugetară care include majorarea pensiilor cu 40%
26 aprilie 2022, 15:51

Audierile în Comisia Juridică a Camerei Deputaților vor avea loc miercuri, de la ora 13.00.

Bogdan Licu a fost propus de PSD pentru această funcție. Licu este prim-adjunctul procurorului general Gabriela Scutea.

El a obținut în instanță dreptul de a renunța la titlul de doctor, obținut cu o teză coordonată de Gabriel Oprea, despre care jurnalista Emilia Șercan a scris că este plagiată. Jumătate din lucrarea de doctorat a lui Licu, de 445 de pagini, ar fi fost plagiată. Circa 20 de pagini din lucrare ar fi fost copiate dintr-o lucrare a judecătorului Cristi Danileț.

Bogdan Licu a studiat dreptul la Universitatea Spiru Haret din București (1991 – 1995) cu diploma eliberată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Public. Ulterior, a urmat un cursuri la Colegiul Naţional de Apărare și la Colegiul Superior de Siguranţă Naţională.

Judecătorul Cristi Danileț a fost propus de USR pentru funcția de judecător la CCR, în locul lui Valer Dorneanu. Danileț a fost exclus din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM pentru două clipuri publicate pe TikTok, în care arată cum face karate și cum tunde un gard viu.  Magistratul a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cristi Danileț este cunoscut în spațiul public pentru manualul său de educație juridică pentru elevi.

Candidatul propus de AUR la CCR este Ioan Sabău-Pop, un avocat naționalist care și-a manifestat susținerea pentru Alianța pentru Unirea Românilor la alegerile parlamentare din decembrie 2020. Acesta este descris pe site-urile naționaliste drept „patriot militant implicat activ în procese ce au avut ca obiect în special retrocedările din Transilvania”. Sabău-Pop predă la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș. Acesta a susținut, într-un interviu publicat și pe blogul lui Adrian Năstase, că „este o tendinţă dirijată ca românii să fie scoşi din toate centrele mari ale Transilvaniei”.

În 11 aprilie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat procedurile pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională în locul lui Valer Dorneanu, conform Agerpres. 

Termenul de depunere a candidaturilor pentru această funcţie este 26 aprilie, iar Comisia juridică va depune raportul până pe 29 aprilie.

Mandatul de judecător la CCR al lui Valer Dorneanu urmează să expire în 10 iunie.

Propunerile partidelor pentru locul Monei Pivniceru

În iunie vor expira și mandatele judecătorilor Mona Pivniceru şi Daniel Morar. Nominalizarea pe locul Monei Pivniceru va fi făcută de către Senat, în timp ce pentru locul lui Daniel Morar urmează să facă o propunere preşedintele României.

PNL a propus-o pentru această funcţie pe Iulia Scântei, șefa Comisiei juridice din Senat, USR – pe Peter Eckstein-Kovacs, fost senator UDMR, iar AUR – pe Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD.

Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de trei ani, în termen de cinci zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite