Șeful Federației Naționale a Părinților, despre examenele la colegiile naționale: Subiectele vor fi de dificultate mai mare, iar elevii nu vor mai avea șansa să candideze la mai multe licee de top

4 august 2022, 12:50

Când dai examen la respectivul colegiu, elevul nu are voie să  concureze decât pe acea formațiune de studiu din acel colegiu. Una este ca la Evaluarea Națională să poți să optezi la top 20 colegii, să ai o medie mare, de exemplu de 9.50 și să nu intri la Sava sau la Lazăr și să intri la un următor colegiu bun, acum dacă nu vei reuși să iei  9,50 – 9,60, căci se vor da subiecte cu certitudine de un nivel de dificultate mai mare și nu se vor mai lua note așa mari. Nu mai ai șanse să candidezi decât pentru 10% din locurile rămase”, a spus Iulian Cristache.

O altă problemă ridicată  de președintele Federației Naționale a Părinților este cea subiectelor care vor fi date la examen.

Dacă fiecare colegiu va avea posibilitatea sa își realizeze propriile subiecte, tendința părinților va fi să caute profesorii de la liceul vizat, pentru a face meditații cu copilul, ceea ce ar duce la creșterea cotelor anumitor profesori, prețuri crescute și presiune mai mare pe bugetul familiilor și pe elevi.

Profesori spun că examenele de admitere organizate de colegiile naţionale vor duce la inechitate

Aproape 70% dintre profesori spun că examenele de admitere organizate de colegiile naţionale vor duce la inechitate, potrivit unei consultări publice cu privire la proiectul legii Învăţământului Preuniversitar adresate de World Vision România către cadrele didactice din toate ciclurile de învăţământ.

Aproape 3 mii de părinți cer printr-o petiție să nu fie organizat concurs separat de admitere în colegii

Petiția ”Fără concurs separat de admitere în colegii”,  inițiată de un părinte a strâns peste 2700 de semnături până la ora publicării articolului.

Inițiatorul petiției atrage atenția că prevedrile din noua lege vor duce la: ”incurajarea meditațiilor cu profesorii din colegii”, „dispare corectitudinea cu privire la admitere – se pot face subiecte cu dedicație”, „dispare transparența admiterii – corectarea se va face în colegiul respectiv, nu de către corectori din alte județe”, „este greu de evaluat nivelul copilului pentru a ști unde să se înscrie la admitere”, „nu se asigură accesul corect și transparent tuturor candidaților, nu doar pentru un grup dedicat”.

Ce prevede proiectul din noua lege a Educației

Proiectul referitor la noua legea a Educației pentru învățământul preuniversitar prevede la art. 74 alin. (2) că “unitățile de învățământ liceal cu statut de Colegiu național pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare. Restul locurilor se ocupă prin repartiție computerizată, în urma susținerii evaluării naționale”.

Astfel elevii care vor fi clasa a VIII-a și vor susține Evaluare Națională în vara lui 2024 ar putea da un examen de admitere la liceu, iar dacă nu intră, apoi vor susține Evaluarea Națională și vor fi repartizați pe 10 % dintre locurile rămase la colegiile naționale precum și pe locurile din liceele care nu au statul de colegiu național.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a explicat, în prezentarea legilor că ”procesul de admitere în liceu va fi finalizat înainte de a fi demarată Evaluarea Națională. În acest fel acei elevi care vor avea această șansă în plus, e vorba de elevii care încep clasa VII-a în septembrie, să se prezinte la Evaluarea Națională pentru a putea candida ca și până acum. În situația în care n-o să ocupe toate locurile, locurile rămase se ocupă prin repartizarea computerizată deja cunoscută”, a declarat oficialul.

Din 2024, media din clasele V-VIII nu va mai conta la admiterea la liceu.

Noile legi ale educaţiei naţionale sunt în dezbatere publică până pe data de 24 august.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite