CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA

Criogenia, o afacere de 12 ani într-un orășel din Rusia. Clinica are în păstrare trupurile a 50 de "criopacienți"

Criogenarea presupune congelarea materiei biologice la o temperatură scăzută care nu o distruge, ci o păstrează în stare perfectă. Este o idee pe care o ştim din atâtea filme SF. Teoretic, prin congelarea criogenară, un corp uman, chiar şi decedat, poate fi păstrat în stare intactă pentru o perioadă nedefinită în timp. Scopul unui astfel de proces ar fi decongelarea corpului și readucerea lui la viață folosind anumite fluide și tehnologia viitorului. Un astfel de centru de criogenare funcționează și în Rusia, la aproximativ 70 de km de Moscova. O corespondență externă de Liviu Iurea.

29 Mai 2017, 08:44 (actualizat 29 Mai 2017, 09:55) |

Pentru creștinii ortodocși din Rusia, orășelul Serghiev Posad este unul dintre cele mai sacre locuri. În mod paradoxal, pe lângă mănăstirile și bisericile vechi de secole, la Serghiev Posad noțiunea de viață veșnică are și alte interpretări. Niste întreprinzători au pornit o afacere care sfidează moartea. Cu ajutorul criogeniei, ei congelează trupurile celor care speră că, peste ani, când tehnologia va avansa, vor fi readuși la viață.

Chiar dacă nu există garanții pentru un succes real, în cei 12 ani de funcționare, clinica are deja în păstrare trupurile a 50 de "criopacienți".

Majoritatea celor care apelează la metoda criogenării sunt pacienți bolnavi în fază terminală. Imediat după constatarea decesului, corpului i se administrează anumite substanțe chimice care prezervă organele interne. Apoi trupul este răcit cu azot și se păstrează la o temperatură de minus 196 de grade celsius.

Clinica primește și animale. Prețul variază între 12.000 și 15.000 de dolari în funcție de mărimea patrupedului.

Pentru cei mai mulți criogenia rămâne însă o fantezie, ceva de domeniul SF. Totuși, în afară de Rusia, centre de criogenare mai există și în Statele Unite.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 20°C
IASI 18°C 18°C
CLUJ 17°C 16°C
CONSTANTA 19°C 18°C
CRAIOVA 17°C 19°C
BRASOV 17°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI