Autorul dublei crime din Onești nu poate fi încă audiat nici după operația de extragere a gloanțelor. El a fost mutat într-un spital din Bacău. Soția lui este deja în arest. Anchetatorii au constatat că cei doi şi-au premeditat faptele. Miercuri seară, ministrul Afacerilor Interne a prezentat primele date după analiza modului în care au acționat polițiștii. A fost ignorat trecutul agresorului, amenințările lui nu au fost băgate în seamă, iar factorii de comandă nu au comunicat între ei. Acestea sunt principalele concluzii. Drept urmare, șefii IPJ Bacău și ai Poliției Onești vor fi înlocuiți din funcție.
ACTUALIZARE 20.00 Ministrul de Interne a transmis condoleanțe familiilor celor decedați.
Bode a subliniat că cel mai greu de acceptat este că nu s-a reușit salvarea vieților persoanelor aflate în pericol.
Desfășurarea evenimentelor este cunoscută la această oră.
La comanda Inspectoratului de poliție se afla adjunctul unității, care s-a deplasat cu întârziere la fața locului, minimizând importanța evenimentului. În contextul apelurilor repetate la 112 făcute de autor, conducerea inspectoratului nu a valorificat în întregime toate datele și nu a informat corect eșalonul superior pentru alocarea de resurse multiple.
A fost ignorat trecutul autorului prin prisma comportamentului în societate, iar reclamațiile formulate de el sau amenințările anterioare nu au fost documentate corespunzător, a subliniat ministrul.
De asemenea, nu au fost valorificate la capacitate maximă resursele informative. Comunicarea cu agresorul a fost defectuoasă, ceea ce a contribuit la amplificarea comportamentului agresiv. Mai mult, soția atacatorului nu a fost izolată.
Conducerea Poliției Onești nu a tratat adecvat actul agresorului.
În privința modului de intervenție, forțele au avut în dotare echipament corespunzător, este concluzia celor care au formulat un prim raport. Principala deficiență a fost cea referitoare la relaționarea defectuoasă dintre factorii de comandă.
"Nu voi tolera nicio deficiență în acțiunile care vizează siguranța cetățeanului", a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.
S-a dispus sesizarea unității de parchet competente privind neglijența în serviciu și modul de soluționare a plângerilor depuse anterior evenimentului.
Inspectorul șef al IPJ Bacău și adjunctul său, precum și șeful Poliției Onești și adjunctul său sunt înlocuiți din funcții. Lor li se vor stabili alte atribuții, a anunțat ministrul de Interne.
ACTUALIZARE Telejurnal Potrivit anchetatorilor, soții Moroșan aveau asupra lor un cuțit și mai multe coliere din plastic, cu care le-au legat mâinile celor doi ostatici. S-au găsit coliere din plastic inclusiv în geanta femeii.
Cei doi electricieni au fost pur și simplu luaţi prin surprindere de agresivitatea lui Moroşan, un individ de circa 120 de kilograme.
Este important şi detaliul că cei doi soți erau la o vecină, la etajul 4, și au coborât la etajul 3, unde se afla fostul lor apartament.
Gheorghe Moroşan a mai fost condamnat la închisoare, printre altele pentru furt calificat și vătămare corporală gravă. Mai mult, într-o înregistrare făcută în 2018, amenința că își va face singur dreptate dacă situația apartamentului pierdut nu va fi lămurită.
În imaginile din apartament, transmise acum de anchetatori, se vede cum au fost chinuiți cei doi electricieni înainte de a omorâți. S-au scurs ore întregi în care femeia nu a făcut nimic să oprească furia soțului.
Gheorghe Moroşan rămâne în spital, dar a fost mutat în Bacău. După ce a fost detubat, starea i s-a agravat şi medicii au decis transferul.
Moroşan a fost internat la spitalul din Onești imediat după dubla crimă de luni. Are leziuni după ce polițiștii au tras cu gloanțe de cauciuc în el. Permanent este păzit de mai mulți polițiști.
Soţia unuia dintre muncitorii sechestraţi şi omorâţi este asistentă la secţia de Terapie intensivă din Oneşti.
Sicriele cu trupurile celor doi bărbaţi ucişi au fost depuse la capelă.
Cei doi lucrau ca electricieni ai firmei Chimcomplex Borzeşti, fostul combinat. Fuseseră trimişi în apartament să ajute la refacerea instalaţiei electrice şi nu cunoșteau istoria proprietăţii. Apartamentul era al combinatului, câștigat în urmă cu 12 ani, după un proces cu familia Moroşan. De atunci a stat nelocuit.
Soţii Moroşan pur și simplu au dat buzna peste cei doi electricieni şi i-au sechestrat. Au urmat cinci ore de teroare și de încercări eşuate ale poliţiştilor de a-i convinge pe agresori să renunţe.
Femeia, Aurelia Moroşan, nu s-a opus acţiunilor bărbatului.
Ea a fost până în 2003 șefa magaziei combinatului chimic. Atunci a fost găsită vinovată pentru dispariția unei cantități impresionante de titan, ţevi și inox, și condamnată pentru delapidare. Pentru plata prejudiciului, 80 de miliarde de lei la acea vreme, familia a rămas fără apartamentul din Onești. De 12 ani locuia în comuna Bogdăneşti, la 6 kilometri de oraş.
Cei doi electricieni uciși aveau 38 şi 55 de ani. Unul dintrei ei era căsătorit și avea un copil. Cel tânăr nu era căsătorit.
Familiile celor doi vor primi din partea primăriei câte 10 mii de lei ajutor.
Inspectorii ITM Bacău fac propriile verificări, ca să vadă dacă firma la care erau angajați cei doi muncitori a încălcat legea când i-a trimis să lucreze în apartamentul care a fost deținut de Moroşan.