Creşterea vârstei de pensionare va fi voluntară, iar pensionarea anticipată va avea condiţii mai stricte. Ce alte măsuri prevede reforma pensiilor

Se anunţă schimbări majore în sistemul de pensii, din 2023. Guvernul şi-a asumat, prin planul naţional de redresare, trimis la Bruxelles, că majorările se vor face după o formulă de calcul clară şi predictibilă. Creşterea vârstei de pensionare până la 70 de ani va fi voluntară. În schimb, cei care vor dori să se pensioneze anticipat vor avea de îndeplinit condiţii mult mai stricte.

03 Iunie 2021, 20:40 (actualizat 03 Iunie 2021, 21:11) Știrile TVR |
Vor fi modificate conditiile pensionarii anticipate
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Autoritățile insistă că prin reforma sistemului de pensii, din 2023 nu vor mai fi majorări care să depindă de pixul politicienilor.

Toate pensiile vor fi recalculate. Diferențele de venituri între femei și bărbați ar urma să fie treptat eliminate prin creșterea vârstei la care femeile se pensionează.

Potrivit documentului, nivelul mediu al pensiilor va crește, mai ales pentru cei cu venituri mici, dar cu condiția menținerii ponderii cheltuielilor cu pensiile în PIB.

Ca să ajute sistemul, persoanele care au peste 65 de ani vor fi încurajate să muncească până la 70 de ani. În schimb, ar urma să primească un punctaj mai mare, astfel încât să obțină o pensie mai consistentă. Și până în 2023 ar urma să fie acordată această opțiune, dar fără vreun stimulent.

Cumulul pensiei cu salariul va fi interzis în sistemul bugetar, cu unele excepții.

Reforma pensiilor, așa cum e prezentată în PNRR, va înăspri condițiile pentru pensionarea anticipată, va elimina indicele de corecție și va menține stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Pensia minimă va fi păstrată, iar valoarea ei va fi raportată la salariul minim brut pe economie.

Pensiile de serviciu și speciale vor fi modificate pentru corectarea inechităților, dar ținând cont de deciziile Curții Constituționale.

Noua lege ar urma să fie adoptată spre finalul anului 2022, astfel încât să intre în vigoare din ianuarie 2023.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 5°C 6°C
BRASOV 5°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI