Creştere majoră a numărului de cazuri de TBC. Anul trecut au fost confirmate 9 mii de cazuri noi

25 martie 2023, 21:21

Elena are 22 de ani şi este studentă la Drept. A aflat cu stupoare că are TBC la plămâni acum trei săptămâni, când a ajuns la urgență. Nici familia, nici colegii nu au boala. Credea că face febra şi are dureri de cap de la o viroză.

Medicii avertizează că avem o creştere majoră a numărului de cazuri noi de TBC.

Anul trecut au fost aproape 9 mii confirmate, pe când în 2021 au fost mai puţin de 7.700. Iar incidenţa a urcat la 46,1 cazuri la suta de mii de locuitori, de la aproape 40 la suta de mii.

Cele mai multe îmbolnăviri au fost în județul Iași, aproape 500. În top urmează Dolj – 430 de cazuri, Bacău şi Botoşani – 327 de cazuri.

Au fost şi 327 de copii diagnosticaţi cu TBC, anul trecut.

Incidenta bolii a început să crească după scăderea abruptă, de peste 30 la sută, din primul an al pandemiei. În judeţele în care personalul medical s-a ocupat aproape numai de COVID, diagnosticarea TBC a scăzut aproape la jumătate.

Mulţi ajung la spital în stare extrem de gravă. Fac TBC tot mai mulţi tineri care sunt consumatori de droguri, cu HIV sau hepatite virale. Dar şi oameni care muncesc prea mult şi nu merg la medic. Este și cazul unui tânăr de 35 de ani, cu TBC la creier, plămâni, oase şi muşchi. A murit luni…

Mulţi nici nu ştiu că au bacteria tuberculozei în corp, iar când le scade imunitatea, se declanşează boala. Medicii spun că acum şi mai mulţi riscă să facă TBC, pentru că după pandemie, anxietatea şi depresia slăbesc imunitatea.

Cei care tușesc de peste 3 săptămâni, slăbesc mult, transpiră noaptea sunt sfătuiți să meargă la pneumolog. TBC se vindecă cu tratament, iar după 3 săptămâni de terapie, pacientul nu mai este contagios. Depistată târziu, boala poate fi însă fatală.

România e şi acum pe primul loc în UE la numărul de cazuri noi şi recidive, deşi au scăzut mult în 20 de ani.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite