Crestele Carpaților, rase de păduri. Ecologiștii vor un parc național în Făgăraș, după modelul Yellowstone

22 august 2018, 20:38

Amploarea defrișărilor ilegale din Carpații Meridionali se vede cel mai bine din elicopter.

Din zborul la peste 2.500 de metri altitudine deasupra vârfului Roșu, cel mai înalt din masivul Iezer-Păpușa, se vede cum au fost tăiate ilegal aproape 400 de hectare de pădure, potrivit organizațiilor de mediu.

Culmi întregi au fost defrişate, în ultimii 15 ani. Cele mai „vânate” au fost pădurile de molid din vârfurile munților, greu accesibile chiar și pentru cei mai experimentați pădurari.

Mihai Zota, fundația Conservation Carpathia: „S-a tăiat bineînțeles lemn cu valoare economică mare. În zona văii superioare a Dâmboviței, în perioada 2004-2010, s-au tăiat peste 1.700 de hectare de pădure. În mare parte au fost tăieri ilegale”.

Dar pentru Făgăraș există speranță. Din 2009, un german și o austriacă au început unul dintre cele mai mari proiecte de conservare a pădurilor din Europa. Au înființat o fundație care a adunat peste 60 de milioane de euro din fonduri europe și din donații externe. Au cumpărat peste 21.000 de hectare de pădure pentru a opri defrișările.

Barbara Promberger, fundația Conservation Carpathia: „În total, în zonă, aici am replantat deja 600 de hectare și asta înseamnă cam 1,5 milioane de puieți. Și am încercat să replantăm speciile care normal trebuiau să fie aici. Asta înseamnă foarte puțin molid, mai mult fag, paltin și un pic de brad”.

Încet, dar sigur, pădurea revine la viață.

Barbara și Christoph vor să dezvolte eco-turismul și construiesc observatoare de animale sălbatice. Planul final prevede înființarea în Făgăraş a unui parc național după modelul Yellowstone.

Christoph Promberger, fundația Conservation Carpathia: „Dacă Guvernul face acești pași și să dezvolte Munții Făgăraș într-un parc național, cu standarde internaționale, atunci noi donăm toate proprietățile noastre, de la fundației, în patrimoniul statului. Pentru că până la urmă un parc național trebuie să fie ceva pentru națiune”.

Reprezentații Ministerului Mediului au declarat pentru Știrile TVR că vor analiza propunerea ecologiștilor de a transforma Munții Făgăraș într-un parc național după ce vor primi o documentaţie completă. Ar deveni cel mai mare parc acoperit de păduri din Europa, iar defrișările necontrolate și vânătoarea vor fi strict interzise.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă