Grevă japoneză în creșele din Cluj-Napoca. Nemulțumiri după decizia mutării creșelor de la primării la inspectoratele școlare județene. Angajații se tem că le vor scădea salariile. Răspunsul ministrului Educației

Semnal de alarmă pentru autorități. Angajații creșelor din Cluj-Napoca au declanșat o grevă japoneză. Oamenii sunt nemulțumiți de mutarea creșelor de la primării la inspectoratele școlare județene, așa cum a decis guvernul. Salariaţii se tem că schimbarea va aduce și o scădere a salariilor.

07 Iunie 2022, 11:37 (actualizat 07 Iunie 2022, 21:34) Știrile TVR |

Salarii mai mici cu o treime față de nivelul actual. De asta se tem angajații creșelor din Cluj-Napoca, după trecerea de la administrațiile locale la inspectoratele școlare județene.

Cerasela Coman este medic primar de peste 20 de ani și se ocupă de asistenţa medicală şi dietetică a micuţilor. Acum se teme că modificarea legislativă ar putea să o lase fără loc de muncă.

Angajații creșelor din Cluj-Napoca spun că vor extinde greva dacă hotărârea de guvern nu va fi modificată.

Și Primăria Cluj-Napoca, în subordinea căreia se află acum creșele, caută soluții.

Schimbarea ar urma să se aplice în toate județele, dar în unele zone, autoritățile locale încă nu au început demersurile.

Ministrul Educației spune că înțelege temerile personalului din creşe, însă problema salarizării va fi rezolvată odată cu preluarea în sistemul de educație.

"Odată intrați în sistemul de educație, se includ toți acești angajați în grila de salarizare a sistemului de educație și avem nevoie să creștem toată această grilă, pentru a rezolva și această problemă", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Până în acest moment, 123 de creșe din 23 de județe, adică o treime din total, au fost preluate de inspectoratele școlare județene.

Între timp, în mediul online a fost lansată și o petiție semnată până acum de aproape 2.000 de persoane, prin care se cere modificarea hotărârii de guvern și păstrarea creșelor în sfera administrațiilor locale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI