Cresc tensiunile între Ucraina şi Rusia. Kievul face apel la solidaritate internaţională împotriva Moscovei

29 noiembrie 2018, 14:37

Şi ucrainenii şi rusii fac acum antrenamente militare la graniţă. În mijlocul soldaţilor, preşedintele Petro Poroşenko se declară convins că singurul limbaj pe care îl înţelege omologul lui rus este unitatea lumii occidentale. De aceea, Kievul lansează apeluri la susţinere internaţională. În primul rând, la sprijin NATO.

“I-am cerut secretarului general NATO să întărească prezenţa ţărilor membre la Marea Neagră, inclusiv prezenţa aeriană şi navală. Aceasta poate fi cea mai bună garanţie de securitate în zonă, în faţa agresiunii ruseşti”, spune Andrei Parubi, preşedintele Parlamentului ucrainean.

Ruşii îşi testează şi ei forţa militară în aceste zile. Semn de rău augur, consideră ucrainenii, convinşi că după Crimeea şi estul Ucrainei, Putin vrea acum Marea Azov. Deşi face o nouă demonstraţie de forţă, Moscova critică ideea de a rezolva cu mijloace militare această dispută.

Uniunea Europeană se declară “extrem de preocupată” de creşterea periculoasă a tensiunilor între Ucraina şi Rusia în Marea Azov, dar nu ia în calcul noi sancţiuni împotriva Moscovei, pentru care ar fi nevoie de unanimitate a celor 28 de membri. Declaraţia comună a fost redactată după trei zile de discuţii, semn că între ţările membre ale Uniunii există serioase divergenţe pe această temă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite