Cresc pedepsele pentru abuzurile sexuale asupra minorilor. Senatorii au ridicat de la 14 la 15 ani vârsta de la care un adolescent își poate da consimțământul pentru un act sexual

Abuzurile sexuale împotriva minorilor vor fi aspru pedepsite. Senatul a adus o serie de modificări în ceea ce priveşte protejarea libertăţii şi integrităţii sexuale a copiilor. Anual, în România, peste 100 de minori sunt victime ale violurilor, ceea ce plasează ţara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană.

19 Iulie 2022, 16:45 (actualizat 19 Iulie 2022, 20:42) Știrile TVR |

În Europa, unul din cinci copii cade victimă unei forme a abuzului sexual, iar 90% dintre cazuri nu ajung în atenția poliției ori a instanțelor judecătorești. Este estimarea Consiliului Europei. Până acum, în România, abuzurile sexuale împotriva minorilor erau taxate cu condamnări foarte mici sau chiar cu suspendare.

Senatorii au ridicat de la 14 la 15 ani vârsta de la care un minor își poate da consimțământul pentru un act sexual. Cu toate acestea, legiuitorii consideră că, dacă diferența de vârstă dintre făptuitor și victimă este de maximum trei ani, atunci fapta nu mai este una de natură penală.

Psihologii avertizează că agresiunile sexuale împotriva minorilor au consecinţe devastatoare pentru foarte mult timp.

MIRELA ZIVARI, psiholog: Abuzurile sexuale asupra minorilor, abuzul fizic, abuzul emoţional, pentru multe cazuri pe care eu le-am întâlnit în experienţa mea, au necesitat ani buni de terapie şi unii dintre ei nu şi-au mai revenit niciodată. Ar trebui să ne orientăm spre susţinerea gratuită a acestor victime şi să poată primi consiliere psihologică o perioadă mai lungă de timp.

Una dintre cele mai importante modificări este însă majorarea pedepsei pentru viol. Până la 15 ani ar putea sta la închisoare autorul unei astfel de fapte.

Chiar și prin noua legislație, violatorul poate scăpa după executarea a două treimi din pedeapsa minimă, care ar urma să fie de 7 ani. De aceea, înăsprirea pedepselor nu este singura soluţie pentru prevenirea unor astfel de orori. Societatea trebuie să facă tot ce este posibil ca astfel de infracţiuni, care distrug vieţi şi produc atât de multă suferinţă, să fie descurajate şi pedepsite aspru.

MIRELA ZIVARI, psiholog: De multe ori înăsprirea unei pedepse nu a dus în mod obligatoriu la o reducere a unui fenomen, din ceea ce cunosc din legislaţie până în momentul de faţă, m-a surprins de foarte multe ori.

Proiectul de lege votat în Senat urmează să ajungă în Camera Deputaţilor în luna septembrie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI