Cresc cheltuielile militare. Fiecare pământean a plătit anul trecut, în medie, 230 de dolari pentru înarmare

6 mai 2018, 19:04

România a reușit în ultimii să adauge câteva sute de milioane de euro bugetului pentru Apărare și să ajungă astfel la 2% din PIB-ul național alocat acestui domeniu. O creștere procentuală de 50 la sută, arată analiza Euronews, fapt care ne pune în fruntea listei statelor care și-au crescut cheltuielile cu Apărarea. Foarte mult a contat aprobarea planului de înzestrare a armatei pentru următorii 10 ani.

Decebal Ilina: „Creşterea pare spectaculoasă, dar nu e atât de spectaculoasă. Din acest buget, undeva la 35%, poate maximum 40%, dar nu cred, se duce pe înzestrare. Restul sunt cheltuieli de personal, sunt cheltuieli de operare: instrucţie, aplicaţii, exerciţii.”

Anul trecut cheltuielile militare pe glob au fost de peste 1.700 de miliarde de dolari. Asta ar insemnea cam 2,2 la sută din PIB-ul planetei. Altfel spus, fiecare pământean a plătit anul trecut 230 de dolari pentru înarmare.

Statele care au cheltuit cel mai mult în domeniul militar sunt: SUA, China, Arabia Saudită, Rusia și India. Împreună acestea reprezintă cam 60 la sută din cheltuielile militare de pe planetă. În Europa, totalul a scăzut față de 2016, însă tot reprezintă 20 la sută din ce s-a cheltuit pe glob în acest domeniu.

În 2017, SUA au înregistrat și ele o ușoară creștere a cheltuielilor militare cu 0,02%. Cea mai puternică armată a lumii a avut la dispoziție 630 de miliarde de dolari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite