Crește din nou numărul cazurilor de COVID în România: Medicii le recomandă celor vulnerabili să poarte masca și să se vaccineze

21 iunie 2022, 18:41

În Germania, au fost confirmate chiar si aproape o sută de mii de infectări pe zi, iar oficialii vorbesc despre un val de vară. În Israel, autorităţile au luat in calcul sa revina la anumite restricţii, după explozia cazurilor de COVID.

În ultimele săptămâni, în Israel, a crescut exponenţial numărul de îmbolnăviri din cauza subvariantei BA 5 a tulpinii Omicron, pe care Organizația Mondială a Sănătății a clasificat-o ca „variantă de îngrijorare”. 10 mii de cazuri au fost depistate într-o singură zi, iar 168 de pacienţi infectaţi sunt internaţi în stare gravă. Reprezentanţii spitalelor iau în calcul redeschiderea saloanelor pentru bolnavii de Covid. Guvernul a discutat şi o eventuală reintroducere a unor restricţii.

Prof. univ. dr. Emilian Damian Popovici, vicepreședinte Societatea Română de Epidemiologie: „E semnalată această creştere a numărului de infecţii, dar fără să se observe o creştere a numărului de cazuri grave şi de decese, ceea ce îi îndrituieşte să afirme că nu va fi o modificare a măsurilor cel puţin pentru moment, ci eventual doar o recomandare făcută persoanelor care se ştiu în grupe de risc să poarte masca în spaţiile interioare”.

În Germania, au fost raportate şi peste 80 de mii de cazuri pe zi, iar oficialii vorbesc de un val de vară. Cu cele mai multe restricții ridicate, oamenii călătoresc, merg la festivaluri și alte evenimente, umplu baruri, restaurante și cluburi. Ministrul german al Sănătăţii i-a îndemnat pe cei vulnerabili să facă a patra doză de vaccin și a sugerat purtarea măştii în spații închise.

La noi în țară, numărul cazurilor de infectare a crescut cu aproape 25 la suta în ultima săptămână. Peste 2.600 au fost confirmate. Și aceasta, în condițiile în care au fost mai puține teste prelucrate.

A început să crească ușor și numărul persoanelor care au făcut din nou COVID după mai mult de 90 de zile de la ultima infectare. Și sunt mai mulți bolnavi internați.

La Terapie Intensivă sunt însă mai puțini în stare gravă. Și decese au fost mai puține, toate, la persoane cu comorbidităţi. Şi în România, ca şi în multe alte ţări, au fost depistate cazuri cu subvariantele BA 4 şi 5 de Omicron, care evită într-o anumită măsură anticorpii de la vaccinare şi de la trecerea prin COVID şi se răspândesc şi mai uşor.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist, director medical la Institutul „Matei Balș”: „Din fericire, procentul celor care au nevoie de spitalizare este foarte mic. Dacă rămânem în această etapă de convieţuire, aşa cum cred că se va întâmpla, atunci nu va fi o problemă reală. Prudenţă trebuie să existe. Pandemia nu s-a încheiat, chiar dacă suntem către finalul ei. Pot fi creşteri şi spitalele trebuie să ia în calcul că trebuie să vadă deopotrivă patologie COVID, chiar dacă sunt mai mulţi pacienţi, şi patologie, şi pacienţii care nu sunt cu infecţie cu SARS-CoV- 2”.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Singura măsură aplicabilă este să ne protejăm fiecare așa cum este mai bine, în sensul evitării totuși a zonelor foarte aglomerate sau chiar a utilizării măștii în interior, acolo unde este o foarte mare densitate de oameni sau unde stăm un timp îndelungat, dar lucrul ăsta rămâne o decizie individuală”.

Prof. univ. dr. Emilian Damian Popovici: „E foarte puţin probabil să ne mai confruntăm chiar şi în toamnă sau în iarnă cu situaţii de lockdown”.

Pe lângă măsurile de igienă, medicii le recomandă celor în vârstă sau cu boli cronice să se vaccineze fiindcă vor fi totuşi mai protejaţi până apare noul vaccin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite