Creditele pentru investiţiile imobiliare, mai greu de obţinut din ianuarie 2022. BNR vrea să impună condiţii mai stricte

De la începutul anului, ne-am împrumutat tot mai mult de la bănci. În septembrie, creditarea populaţiei şi a firmelor a avut cel mai mare ritm anual de creştere de la criza financiară din 2009 plus 13,4 la sută. Pentru a preveni riscurile, Banca Naţională a pregătit reguli noi. Din ianuarie, creditele pentru investiţiile imobiliare ar urma să fie mai greu de obţinut.

26 Octombrie 2021, 20:27 Știrile TVR |

Creditele pentru investiţiile imobiliare, altfel spus pentru acele imobile care nu sunt folosite ca locuinţe pentru folosinţa proprie, ar urma să fie mai greu de obţinut. De exemplu, avansul la împrumuturile în lei va creşte de la 15% la 25%, iar la cele în euro, de la 25%, la 35%.

Oficialii Băncii Naţionale au precizat pentru Ştirile TVR că scopul acestei măsuri e acela de a descuraja populaţia să facă investiţii imobiliare riscante în condiţiile în care ratele vor creşte în perioada următoare, ca urmare a majorării dobânzilor.

Propunerile vin în contextul în care valoarea împrumturilor acordate populaţiei şi firmelor a urcat la peste 314 miliarde de lei.

În septembrie a fost înregistrat şi cel mai ridicat ritm anual de creştere a creditarii de la criza financiară din 2009: + 13,4%.

Volumul total al creditelor acordate populaţiei a urcat la peste 162 de miliarde de lei, la sfârşitul lunii septembrie. A atins cel mai ridicat ritm anual de creştere din ultimii trei ani: 9,2%.

Aproape 100 de miliarde de lei au fost împrumutaţi pentru achiziţia de locuinţe. Iar diferenţa, pentru credite de consum şi alte scopuri, arată datele Băncii Naţionale.

BNR vrea să impună condiţii mai stricte de creditare după ce la începutul lunii octombrie a majorat dobânda-cheie la 1,5%.

Economiştii se aştepta ca trendul să continue pentru a tempera creditarea şi implicit creşterea inflaţiei.

Noile reguli mai dau posibilitatea băncilor să stabilească, prin norme proprii, nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatoare.

Daca vor fi adoptate, se vor aplica de la 1 ianuarie.

 

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 13°C 14°C
CLUJ 14°C 10°C
CONSTANTA 17°C 20°C
CRAIOVA 14°C 14°C
BRASOV 16°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI