Credite în condiții avantajoase pentru tineri. Se acordă maximum 75.000 de lei, iar banii pot fi folosiți pentru organizarea nunții, nașterea copiilor, avans pentru casă sau mașină

11 iunie 2022, 17:21

Lipsa banilor este printre motivele invocate de tinerii care amână întemeierea unei familii.

Amânarea unor astfel de decizii are efecte nu doar în plan personal, ci și la nivel național. De exemplu, numărul copiilor născuți este în scădere, ceea ce pe termen lung înseamnă mai puțini angajați care să asigure banii necesari pentru plata pensiilor. Așa încât autoritățile încearcă să schimbe lucrurile, prin credite subvenționate.

Ca să obțină împrumutul de până la 75.000 de lei, beneficiarul trebuie să aibă vârsta de minimum 18 ani și maximum 45. În plus, veniturile celor doi parteneri nu trebuie să depășească 7.500 de lei net.

Banii vor putea fi folosiți pentru cununia religioasă sau civilă și pentru petrecere, în limita a 20.000 de lei. Dar și pentru cheltuielile legate de nașterea copiilor – de la costuri de spitalizare, la cele pentru creșă și grădiniță. Din aceiași bani se poate plăti chiria sau avansul pentru o mașină sau o locuință.

GEORGE CIUBOTARU, purtător de cuvânt al Ministerului Familiei: Perioada de rambursare de 10 ani este dublă faţă de un credit de nevoi personale. Criteriile sunt mai puţin restrictive, evident, aceste programe având şi o componentă socială. Estimăm că în maximum două luni primii tineri să poată deja beneficia de acest program.

Statul garantează 80% din credit, iar dobânda este variabilă. Banii trebuie restituiți în 10 ani și se poate negocia cu banca o perioadă de grație de maximum 5 ani. Plafonul de garantare pentru acest an este de 250 de milioane lei, ceea ce înseamnă câteva mii de beneficiari.

IRINA CHIȚU, analist financiar: Ca avantaj, în primul rând, o perioadă mai mare de creditare cu o perioadă de grație de 5 ani. Un alt avantaj – că sunt decontate comisioanele. Sunt suportate de stat. Ca dezavantaj ar fi că avem doar dobânda variabilă. Și dacă ne uităm în piață, avem credite de nevoi personale cu dobânda fixă, care deja e la nivelul dobânzii acesteia din program.

Pentru studii, creditul este ceva mai mic, de 50.000 de lei, iar limita de vârstă scade la 31 de ani. Garanțiile și perioada de restituire sunt asemănătoare creditului pentru familie. Avantajul este că în acest caz statul acoperă dobânzile și comisioanele. Un program asemănător pentru studenți a fost lansat în 2018.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă