Credite garantate de stat pentru afaceri. 400 de mii de lei, suma maximă garantată

22 februarie 2020, 19:34

Cătălin Scarlat este antreprenor și are șase magazine de cartier în București. A început afacerea în 2.000, iar primul credit l-a luat abia după treisprezece ani de activitate. A făcut un împrumut consistent de la bancă, pe o perioada de zece ani, să cumpere spații noi. A riscat, a pus gaj cam tot ce avea. Investiția s-a dovedit un succes. În trei ani termină de achitat creditul.

Dar nu toți antreprenorii au curajul să riște aproape tot ce au ca să-și dezvolte firmele.

Reprezentații asociațiilor patronale spun că tocmai lipsa garanțiilor îi împiedică pe tineri să începă o afacere cu bani de la bancă.

Statul a modificat programul prin care acordă IMM-urilor garanții de 80 la sută la creditele pentru capital de lucru. Suma maximă garantată a fost dublată la 400.000 de lei. Și durata pentru care se acordă garanțiile este acum de doi ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă un an. Comisionul fondului de garantare variază între 2,30 și 3,80 la sută.

Firmele care vor să ia un credit garantat de stat trebuie să aibă cel mult 250 de salariați, o cifră de afaceri anuală de maximum 50 de milioane de euro și să se încadreze în condițiile impuse de bancă.

Zece bănci s-au înscris în programul derulat de Fondul Național de Garantare a creditelor pentru IMM.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite