Credite garantate de stat, cu dobândă subvenționată, pentru studenți și familiile tinere. Ce prevăd programele „Student Invest” și „Family Start”

2 noiembrie 2022, 13:32

Palfonul de garantare este de 500 de milioane de lei pentru anul acesta. Sumele care pot fi obținute sunt intre 50 000 și 75 000 mii lei iar perioada de rambursare este de 10 ani.

Studenţii şi tinerele familii vor avea acces la o finanţare în condiţii avantajoase, cu garanţii de stat, prin derularea programelor naţionale Student Invest şi Family Start, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

El a participat, miercuri, la Palatul Victoria, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi vicepremierul Kelemen Hunor, la ceremonia de semnare a convenţiilor de implementare şi garantare pentru programele naţionale Student Invest şi Family Start.

„Prin aceste demersuri facilităm accesul studenţilor şi tinerelor familii la o finanţare care este contragarantată de către stat şi, desigur, discutăm de condiţii avantajoase, astfel încât studenţii să poată să îşi înlesnească tot ceea ce înseamnă cheltuielile pentru studiile universitare”, a declarat Nicolae Ciucă.

Referitor la programul destinat tinerelor familii, premierul a punctat faptul că măsura vine să încurajeze accesul la finanţare pentru achiziţia de locuinţe şi alte facilităţi.

„În ceea ce priveşte tinerele familii, sunt convins că prin acest program vom face în aşa fel încât în aceste condiţii demografice cât se poate de serioase să încurajăm accesul la finanţare pentru locuinţe, accesul la tot ceea ce înseamnă facilităţile pe care statul român poate să le pună la dispoziţie pentru a le face viaţa mai uşoară”, a declarat Ciucă.

Nu au existat discuții numai despre pensii salarii și energie, ne-ați adus aminte de tineret și întemeierea familiei și mă bucur ca în coaliție să luăm deciziile corecte și așteptate de români, a spus președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Kelemen Hunor a atras atenția asupra faptului că degeaba avem tot ce e nevoie pentru această țară, dacă nu avem echilibru între generații și societatea îmbătrânește pentru că vom ajunge în colaps, vom ajunge în colaps.

Noutatea absolută este aceea că până în acest moment, tinerii din România erau tratați ca orice alt client în fața unui reprezentant al unei bănci comerciale, însemnând că dacă solicitau un credit trebuia să aducă o garanție și dovada unui salariu substanțial, noutatea este ca statul garanteză 80% din acest credit, a explicat ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse, Gabriela Firea.

Convenţiile de implementare şi garantare pentru programele naţionale Student Invest şi Family Start au fost semnate din partea Guvernului de către ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, şi de ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„SPRIJIN PENTRU ROMÂNIA” prevede programe de creditare cu garanția statului și dobândă subvenționată – din 7 noiembrie în rețeaua băncilor partenere:

Prin Programul „Family Start”

– Tinerii pot obține un credit în valoare de maxim 75.000 lei, garantat de către stat în proporție de 80% și cu dobânda subvenționată.

– Banii pot fi folosiți pentru cheltuieli legate de cununia religioasă sau civilă, dar nu mai mult de 20.000 de lei, plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, after-school, achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii sau activități extrașcolare pentru copii, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe etc.

– Beneficiari eligibili sunt persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți şi până la 45 de ani neîmpliniți care își întemeiază o familie si care au venituri nete de până la maximum 7.500 RON pe familie/lună.

2. Programul național „Student Invest”

– Tinerii pot obține un credit în valoare de maxim 50.000 lei, garantat de către stat în proporție de 80% și cu dobânda subvenționată.

– Cheltuielile eligibile în cadrul programului sunt taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat, pentru publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești, etc.

– Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți şi până la 31 de ani neîmpliniți care sunt cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației Naționale.

• Pentru ambele programe garanția statului este 80%, iar perioada maximă de rambursare este 10 ani (120 de luni). Perioada de grație este de 5 ani.

• Dobânda pentru fiecare program este variabilă, din cauza indicelui de dobânda pentru creditul de consum (IRCC), și susținută din bugetul statului, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

• Un tânăr poate aplica pentru oricare dintre cele două programe doar o singură dată.

• Lista băncile partenere va putea fi consultată pe site-ul Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și al Fondului Român de Contragarantare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite