Credincioșii catolici și protestanți celebrează Învierea Domnului. Slujba de la Vatican s-a desfășurat fără participarea enoriașilor

Peste două miliarde de credincioşi catolici şi protestanţi din întreaga lume sărbătoresc Învierea Domnului - Paștele.  Anul acesta, ceremoniile au loc în contextul restricțiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus. TVR2 a transmis în direct Vigilia Pascală, oficiată de Papa Francisc în absența credincioșilor.

11 Aprilie 2020, 23:49 (actualizat 12 Aprilie 2020, 12:46) Știrile TVR |
Papa Francisc
Papa Francisc
Papa Francisc - Învierea Domnului
Papa Francisc - Învierea Domnului

Vigilia Pascală, celebrată în noaptea de Paşti, exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Hristos Înviat. Noaptea de sâmbătă spre duminică este o "priveghere în cinstea Domnului".

În acest an, Slujba din Noaptea de Paști  a suferit modificări. Astfel, în timpul veghii din Sâmbăta Sfântă, la ora 21.00 (22.00 ora României), la bazilica "Sfântul Petru" din Vatican nu s-au celebrat botezuri. Ceremonia iniţială cu focul a avut loc în spatele Altarului Mărturisirii. Nu au fost lumânări pentru cei prezenţi şi cântarea celor trei invocaţii "lumen Christi" a avut loc numai cu aprinderea ulterioară a luminilor din bazilică în timpul procesiunii spre altar. Au tras clopotele de la bazilica "Sfântul Petru" în momentul "Gloria" care anunţă Învierea.

La mesa în care se sărbătoreşte Învierea lui Iisus au fost prezenţi doar câțiva preoți şi credincioşi.

Pentru ceremonie a fost instalat crucifixul Sfântului Marcellus, o cruce dintr-o biserică din centrul Romei, venerată pentru că a pus capăt unei ciume în secolul al XVI-lea. A mai fost expus și în cadrul altor evenimente papale recente.

Şi alte sărbători pascale tradiţionale, inclusiv binecunoscuta binecuvântare a Papei "Urbi et Orbi" de duminică, vor avea loc în faţa a doar câtorva persoane.

Toate sărbătorile papale din Săptămâna Sfântă au avut loc fără public, inclusiv Drumul Crucii.

Toate celebrările liturgice ale Săptămânii Sfinte la Vatican se desfășoară în bazilica "Sfântul Petru" şi sunt transmise în direct pe canalul YouTube Vaticannews.

Aceeaşi sobrietate va caracteriza şi Liturghia din duminica Paştilor, pe care papa Francisc o va celebra la ora 11.00 (12.00 ora României), la Altarul Catedrei. Evanghelia va fi proclamată în greacă şi în latină. La sfârşit papa va merge în sacristie să se dezbrace de veşminte, apoi se va întoarce în bazilică în faţa Altarului Mărturisirii, de unde va rosti mesajul "Urbi et Orbi" şi va împărţi binecuvântarea pascală.

Paştele, sărbătorit în acest an pe 12 aprilie de către catolici și protestanți, și pe 19 aprilie de ortodocși, este cel mai important eveniment din calendarul creştin.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 32°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 25°C 27°C
CONSTANTA 24°C 27°C
CRAIOVA 28°C 33°C
BRASOV 24°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI