Festival de tradiții și prilej de bună dispoziţie în Ardeal, unde credincioşii catolici au organizat Balul de Fărşang. Obiceiul, vechi de sute de ani, constă în îngroparea unei păpuşi care reprezintă iarna. Potrivit datinilor din bătrâni, în această zi, nimeni nu are voie să se supere, iar veselia este obligatorie pentru ca răul să fie alungat de la sate. Fărşangul marchează totodată și începutului Postului pentru Paştele catolic.
Îmbrăcați în costume populare sau de carnaval, sute de localnici din Harghita au ieșit pe străzi pentru Balul de Fărşang, evenimentul care marchează finalul iernii. 13 grupuri folclorice au defilat pe străzile din Miercurea Ciuc. Au pornit la drum dimineața, împreună cu o marionetă a iernii, care urma a fi "înmormântată" simbolic.
Etnografii sunt de părere că "fărşangul" datează din vremuri străvechi și a ajuns în zona țării noastre abia în Evul Mediu.
În popor se spune că măștile purtate de grupurile tradiționale și ritualurile simbolice au ca scop și reînnoirea spiritului. Așa că, după Fărşang, oamenii intră în Postul Paştelui mai curaţi.