Credincioșii se pregătesc de marea sărbătoare a Bobotezei. La Iași, pentru că este mult prea cald, angajații Mitropoliei au confecționat o cruce din cetină de brad

5 ianuarie 2022, 12:09

În ajun de Bobotează, peste 100 de mii de litri de apă au fost sfințiti la Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Constanța. Aceasta a fost îmbuteliată în 150 de mii de sticle, care vor ajunge la credincioși.

La slujba de la Catedrala Sfinții Petru și Pavel sunt așteptați în ziua de Bobotează enoriași din toată țara. Aceștia vor merge apoi în pelerinaj până în portul turistic Tomis.

După slujba de Bobotează, carele trase de boi și măgari vor duce botoaiele cu apă sfințită pe străzile din oraș. în acest fel, apa sfințită va ajunge și la enoriașii care nu pot merge la biserică.

Și în Galați au fost pregătite 100.000 de sticle cu apa sfințită, iar anul acesta obiceiul va fi respectat și au fost pregătite deja două cruci înghețate.

Dacă anul trecut tradiția a fost oprită din cauza pandemiei, în acest an cele două cruci sunt gata și vor fi duse mâine pe faleza Dunării de Bobotează.

Și gospodarii din comuna nemțeană Răuceşti păstrează tradiția și, an de an, construiesc din gheață, în curtea parohiei lor, o cruce cu ocazia Bobotezei. Anul acesta, oamenii au avut emoții mai mari pentru că nu a nins, iar la Mănăstirea Secu, de unde se aduce gheața, au fost mai multe grade cu plus.

În zona Mănăstirii Secu se înregistrează între 7 până la 10 grade Celsius, însă gheața din acest iaz al mănăstirii măsoară intre 12 și 15 cm, spre bucuria gospodarilor din Oglinzi.

Gheața a fost transportată 30 de kilometri până în comuna Răucești, unde a fost construită o primă cruce în curtea Bisericii Sfântul Ioan din satul Oglinzi, iar preotul paroh a sfințit-o. La Iași, însă, din cauza vremii neobișnuit de calde, crucea de Bobotează va fi anul acesta din crenguțe de brad. Și aici, cel mai așteptam moment de miile de credincioși este împărțirea agheasmei.

După Slujba de sfințire voluntarii, care vor fi echipați cu măști și mănuși de protecție vor împărți agheasmă credincioșilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite