Credința unește sufletele. Semnificația vizitei în România a Sanctității Sale Papa Francisc

"Împreună suntem puternici prin credință" nu este doar un slogan pentru credincioșii din România. Este o dovada vie că libertatea și unitatea unui popor se obțin prin dialog și incluziune. De aceea, este util să cunoaștem mai bine semnificația vizitei în România a Sanctității Sale Papa Francisc, continuatorul deschiderii dialogului la nivel confesional lansat acum două decenii de predecesorul sau Papa Ioan Paul al II lea.

10 Mai 2019, 12:13 (actualizat 10 Mai 2019, 12:16) Știrile TVR |
Credința unește suflete
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

 

Acum două decenii, Papa Ioan Paul al doilea sosea în România, în prima vizită de stat și ecumenică a unui episcop al Romei. A fost o premieră care marca finalul unui dialog îndelungat între Preafericitul părinte Teoctist și Suveranul Pontif pentru refacerea rănilor provocate de ruptura istorică dintre cele două biserici.

Imaginea Suveranului Pontif care a îngenuncheat într-un pământ străin lui, dar cunoscut lui Dumnezeu, a înduioșat atunci milioane de credincioși. Călătoria sa a reprezentat un semnal la nivel mondial al puterii credinței ca instrument eficient pentru apropierea celor două biserici surori, despărțite de aproape un mileniu.

20 de ani mai târziu de la acest moment, actualul Suveran Pontif, Papa Francisc vine în România într-o vizită de trei zile, cu mai multe semnificații. Inițial, călătoria în țara noastră era inclusă într un periplu care includea Bulgaria și Macedonia de Nord.

Însă, din cauza summitului european de la Sibiu s-a decis ca vizita să fie una separată. Cu multiple conotații, în care apare și o latură apostolică.

Papa Ioan Paul al II-lea a asistat la o liturghie ortodoxă în Piața Unirii, după care Patriarhul Teoctist și membrii Sfântului Sinod au participat la liturghia catolică din Parcul Izvor.  La ambele ceremonii religioase au luat parte peste un milion de credincioși.  Călătoria apostolică a Papei Ioan Paul al II lea s-a limitat atunci doar la București.

De data aceasta, Papa Francisc va binecuvânta prin prezența sa și alte locuri din țară: Sanctuarul Marian de la Șumuleu Ciuc, cel mai renumit loc de pelerinaj al catolicilor în Europa de Est, apoi în mijlocul romano catolicilor la Iași și în inima greco catolicismului, la Blaj.

"Să mergem împreună" este motto-ul acestui eveniment istoric, o invitație în primul rând la unitate prin credință.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI