„Cred că trebuie să respectăm țara în care trăim acum”. Un grup de refugiați din Ucraina stabilit în Focșani învață limba română

30 mai 2022, 17:52

Cursurile de Limba română sunt organizate la Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu. Lecțiile sunt dificile, pentru că se folosește engleza ca limbă intermediară.

Sașa are 14 ani și nu lipsește de la nicio întânire. Și-a făcut deja prieteni în Focșani și a început să înțeleagă destul de bine limba română.

Sașa: Înțeleg deja puțin din limba română. Mi-am făcut deja prieteni români care m-au ajutat și datorită lor am început să înțeleg puțin limba română.

Printre refugiații care vin la cursuri se numără și Veronica. După fiecare lecție repetă, împreună cu mama ei, noțiunile învățate. Amândouă știu deja cuvinte românești.

Caterina: E o limbă foarte frumoasă. Eu am o abilitate de a învăța limbi străine și mi se pare ușor. Nu prea știu ce să zic, sunt abia la început. Dar îmi place cum sună, este o limbă foarte frumoasă.

Svetlana este din Nicolaev. Până să înceapă războiul a fost muzeograf în Odesa. Ea s-a înscris la cursurile de limba română din respect pentru ajutorul pe care-l primesc ucrainenii la noi în țară.

Svetlana: Cred că trebuie să respectăm țara în care trăim acum și cu plăcere vreau să învăț limba română, pentru că trebuie să respectăm oamenii și această țară. Chiar vreau să vorbesc româneşte, să învăț limba română și să trăiesc alături de români.

Svetlana are o memorie bună și spune că de la o zi la alta își îmbogățește nu doar vocabularul, ci și pronunţia.

Cursurile de limba română sunt o provocare și pentru refugiați, dar și pentru organizatori.

Maria Olaru, Biblioteca Judeţeană Duiliu Zamfirescu Vrancea: Sunt multe necunoscute, noi suntem bibliotecari și nu profesori, dar cred că ne-am descurcat onorabil.

Lecțiile sunt structurate în funcţie de gradul de dificultate, conform cadrului european de referinţă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite