Creștinii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului – aducerea la templu a lui Iisus la patruzeci de zile de la naștere. În tradiția populară este Ziua Ursului

2 februarie 2023, 08:24

2 februarie este ziua în care credincioșii sărbătoresc momentul în care Iisus Hristos a fost dus la Templu de către Fecioara Maria și Iosif, pentru a fi închinat lui Dumnezeu. În popor, sărbătoarea este cunoscută ca Ziua Ursului.

„Despre punerea înaintea Domnului a celui dintâi născut, astfel este scris: ‘Sfinţeşte-Mi pe tot cel dintâi născut (parte bărbătească), care deschide pântecele’. Şi iarăşi: ‘Pe cel întâi născut al fiilor tăi să Mi-l dai Mie’. Aceasta se urma pentru facerea de bine cea mare a lui Dumnezeu, încă din Egipt, când s-au cruţat cei întâi născuţi ai lui Israil. Pentru aceasta, israilitenii aduceau pe pruncii lor cei întâi născuţi în biserică, dându-i dajdie lui Dumnezeu, ca pe o datorie stabilită prin lege”. (Vieţile Sfinţilor)

La templu, Pruncul Iisus este întâmpinat de Sfântul şi Dreptul Simeon şi de Sfânta Prorociţă Ana.

Potrivit tradiţiei, bătrânul Simeon era unul dintre cei 70 de înţelepţi care au tradus din limba ebraică în limba greacă Vechiul Testament, la porunca regelui Ptolemeu al Egiptului.

Dacă la ortodocşi, accentul sărbătorii se pune pe prunc, la catolici, pe primul plan este Fecioara Maria, care a venit la templu pentru curăţirea ei. De aceea, la catolici sărbătoarea este cunoscută şi sub numele de Curăţirea Sfintei Marii. Credincioşii obişnuiesc să meargă la slujbă cu colivă şi bucate pe care preotul le sfinţeşte, ca să poată fi împărţite.

În popor se ține Streneia sau Ziua Ursului. Pentru că erau convinși că în această zi pot căpăta ei înșiși puterea ursului, oamenii ungeau copiii cu grăsime de urs, iar pe bolnavi îi afumau cu păr de urs. Se zice despre Stretenie că este o zi cu multe ceasuri rele, iar cine se naşte sau face nuntă în această zi va avea parte de necazuri şi nu-i va merge bine.

În tradiţia populară, se consideră că în această zi anotimpul rece se confruntă cu cel cald, iar dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog şi, văzându-şi umbra, se sperie şi se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dacă de Stretenie cerul este înnorat, ursul nu-şi poate vedea umbra şi rămâne afară, prevestind slăbirea frigului şi apropierea primăverii.

Ziua ursului este sărbătorită în România şi de către alte popoare europene la 2 februarie, la aceeaşi dată cu Ziua marmotei, marcată în zone din Statele Unite ale Americii şi Canada. Ambele au în comun elementul de predicţie a vremii pentru următoarea perioadă.

„Schimbarea anotimpurilor indicată de urs prin dispariţie iarna şi apariţie bruscă primăvara a reprezentat probabil motivul pentru care acesta se numără printre animalele-oracol, de prevedere şi orientare în timp”, se arată în lucrarea ”Sărbători şi obiceiuri româneşti” (Ion Ghinoiu, Editura Elion, 2002).

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă