Majorarea impozitelor, prilej de dispute la Senat. Nimeni nu pare cu adevărat mulțumit de noua modalitate de calcul

11 octombrie 2022, 17:53

Cel mai important amendament votat în Comisia de Buget-Finanțe din Senat permite creșterea cu 50 la sută a bazei impozabile a clădirilor. Dar asta nu înseamnă că se va majora neapărat și impozitul, susțin aleșii din coaliție. Autoritățile locale vor putea aplica un coeficient variabil între 0,08 și 0.2 la sută, ceea ce ar putea chiar să scadă impozitul.

”Din deciziile pe care Consiliile locale le iau, situația, astăzi, în oricare dintre localitățile din România poate fi de la scăderea taxelor și impozitelor, până la creșterea lor. Dacă, de exemplu, o localitate ar avea, astăzi, un coeficient de 0.12, votat de către Consiliul local, și decide că merg pe 0.8, în această variantă, cu grila acutală impozitele ar scădea”, susține Radu Oprea, senator PSD.

”Depinde la cât au pornit ei că baza de calcul, pe formul actuală. Dacă au avut o bază ceva mai mare pot interveni pe o valoare ceva mai mică și să nu crească la o valoare, cât s-a spus în spațiul public”, a afirmat Nicolae Neagu, senator PNL.

Varianta votată în comisie ar permite, de exemplu, potrivit unor calcule ale experților, o majorare de aproximativ 100 de lei a impozitului plătit de un bucureștean pentru un apartament cu 3 camere. Și de aproape 500 de lei pentru o casă cu teren, în Cluj Napoca.

CREŞTEREA CU 50% A GRILEI DE IMPOZITARE A TRECUT DE PRIMA COMISIE

Rămân însă nemulțumiri chiar printre parlamentarii coaliției față de nouă prevedere. Unii senatori se tem că vor exista diferențe între orașele mari, care nu depind atât de mult de veniturile din impozitele pe proprietăți, și localitățile mici.

”Domnule președinte, din când în când e mai bine să tăceți. Probleme vor fi la localitățile mici, unde pondera acestor venituri e mare”, a declarat Laszlo Atilla, senator UDMR.

E greu de crezut că vor fi multe primării care să aleagă coeficientul cel mai mic, sunt de părere senatorii opoziției.

”Ar fi fost foarte frumos să știm din partea Ministerului Finanțelor și al Dezvoltării câte dintre autorități locale sunt în partea de sus a grilei. Facem o afirmație care se bazează pe o ipoteză și pe nicun fel de cifre concrete. Trebuie să reținem că, da, impozitul va crește cu 50 la sută”, a spus Anca Dragu, senator USR.

Reprezentanții primăriilor localităților mici nu sunt convinși că măsura va aduce mai mulți bani la bugetele locale.

”Guvernanții trebuie să înțeleagă că guvernarea înțeleagă că o administrație performantă se face cu finanțare suficientă. Departe gândul să credem că această mișcare din Codul fiscal va rezolva problema finanțării”, susține, la rândul său, Ionel Chiriță, preşedinte executiv al Asociaţiei Oraşelor şi Comunelor.

Amendamentul a trecut cu 11 voturi pentru, 4 împotriva și 2 abțineri. Dar parlamentarii coaliției susțîn că nu sunt nici ei întru totul mulțumiți și speră că vor fi aduse noi amendamente, înaintea votului final din Camera Deputaților. Ei susțin că schimbarea modalității de impozitare e un jalon din PNRR, întrucât Comisia Europeană cere că impozitul să fie ajustat la valoarea de piață a clădirilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite