Creștinii sărbătoresc Botezul Domnului: Boboteaza la ortodocși, Epifania la catolici

6 ianuarie 2020, 08:12

Astăzi e ziua în care a fost botezat Isus Hristos. Vorbim de botezul cu apă, cel al legii noi, pentru că botezul vechi evreiesc, al tăierii împrejur, s-a petrecut pe 1 ianuarie, cum era obiceiul, la 8 zile de la naștere.

Ortodocșii numesc sărbătoarea „Boboteaza”. Catolicii îi zic „Epifanie”. Asta fiindcă, odată cu botezul, lui Ioan, cel care l-a botezat, i s-a arătat Duhul Sfânt sub forma unui porumbel și o voce a rostit celebrele cuvinte: „Acesta este Fiul meu preaiubit întru care am binevoit„. Adică Ioan a avut o viziune, o epifanie.

Ioan însuși fusese informat anterior că așa se va întâmpla și de aceea, când vorbea despre Isus, spunea: El e cel ce vine după mine și care a fost înaintea mea. Pare paradoxal: Cel ce urmează să vină a fost înainte de noi. Dar asta e esența creștinismului. Vine cel care ne-a creat, ca să ne mântuiască.

Botezul nou, spre deosebire de cel vechi, e cu Duh Sfânt. De aceea, Isus l-a ales pe apostolul Pavel să-i convingă pe ceilalți ucenici că nu e bine să mai insiste cu tăierea împrejur, ca să nu facă din creștinism o sectă, ci o nouă religie. Pavel a reușit. Și iată că, după aproape doua mii de ani, noi sărbătorim Epifania.

Credincioșii merg azi la biserici pentru a lua apă sfințită

Credincioșii sunt așteptați să ajungă astăzi la biserici pentru a asista la slujbă și pentru a pleca acasă cu apa sfințită. La Catedrala Patriarhală, slujba specială este  oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Preafericitul Daniel.

La finalul liturghiei botezului, are loc slujba specială de sfințire a apei. Mai mule vase au fost deja umplute cu apa adusa de la Izvorul din parcul Gradina Maicii Domnului din Capitala.

Preoţii spun că apa sfinţită de Bobotează curăţă sufletele şi trupurile, vindecă bolile şi alungă duhurile necurate.

Botezul Domnului sau Boboteaza, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarna și, totodată, al celor dedicate nașterii lui Iisus Hristos. Tradiția spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă și nu să dă nimic cu împrumut.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite