Creșterea economică a României a încetinit în ultima perioadă. Economiștii se așteaptă însă la o revenire datorită cheltuielilor din sezonul estival și producției agricole

Economia României aproape a stagnat în primul trimestru. PIB-ul a crescut cu doar 0,1% față de sfârșitul anului trecut, în principal, din cauza problemelor din Industrie, arată datele provizorii ale Institutului Național de Statistică. Economiștii se așteaptă însă ca țara noastră să nu intre în recesiune și mizează pe un aport mai mare al Agriculturii și al Turismului, în lunile următoare.

08 Iunie 2023, 17:51 (actualizat 08 Iunie 2023, 23:47) Știrile TVR |

Creșterea economică a României a încetinit, în ultima perioadă. De exemplu, în primul trimestru, PIB a crescut cu doar 0,1% față de trimestrul 4 al anului trecut. Asta după ce înregistrase un avans mult mai mare, de 1%, în trimestrul 4, față de trimestrul 3 din 2022. Economiștii pun fenomenul pe seama mai multor factori.

Citește și: INS, explicații despre încetinirea creșterii economice în primul trimestru. Comerțul, service-urile auto și transporturile au contribuit la creștere, industria a înregistrat scăderi

Ionuț Dumitru, economistul-șef al unei bănci comerciale: Am avut anul trecut un șoc foarte puternic generat de prețurile foarte mari la energie. Pe plan global, războiul din Ucraina, șocul inflaționist care a dus la creșterea puternică a dobânzilor peste tot în lume. Era inevitabil că activitatea economică va încetini.

Avansul modest al economiei a fost susținut mai ales de Comerț, Servicii și Construcții. Un aport negativ l-a avut însă Industria, unde producția a scăzut cu 3,8% în primul trimestru, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Claudiu Vuță, vicepreședinte, Asociația Analiștilor Financiar Bancari din România: Economia României este legată de cea din vestul Europei. Dacă acolo cererea încetinește, suntem și noi afectați direct, pentru că exporturile noastre înregistrează o creștere mai scăzută.

În zona euro, PIB-ul a scăzut cu 0,1% în primul trimestru al anului, după ce a avut același rezultat negativ și în trimestrul 4 al anului trecut, arată estimările Oficiului European de Statistică, Eurostat. Cu toate acestea, economiștii se așteaptă însă ca economia românească să crească și în lunile următoare, mai ales datorită aportului Turismului și al Agriculturii.

Flavius Jakubowicz, vicepreședinte, Asociația Analiștilor Financiar Bancari din România: Nu cred că vom vedea o scădere economică datorită faptului că urmează sezonul estival și perioada de vacanțe și atunci în general populația va tinde să cheltuiască într-o proporție mult mai mare.

Adrian Codîrlașu, analist financiar, vicepreședinte CFA România: Va crește producția agricolă, însă prețurile vor fi semnificativ mai mici față de prețurile de un an în urmă. Prin urmare, veniturile din Agricultură se vor reduce substanțial. Ceea ce înseamnă o contribuție mai mică la creșterea economică.

În primul trimestru, PIB-ul țării noastre a crescut cu 2,3% față de perioada similară a anului trecut, mai arată datele INS. Economia românească a înregistrat, astfel, unul dintre cele mai mari avansuri din Europa. Comisia Europeană estimează că PIB-ul României va crește cu 3,2%, anul acesta.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ECONOMIE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI