Creșterea economică, amenințată de război și dobânzi ridicate

Ne aşteaptă un an mai greu decât cel care a trecut! E prognoza Fondului Monetar Internațional, care avertizează că economia globală va avea un ritm mai lent de creștere. Majorarea dobânzilor pentru a tempera inflația record și riscul de escaladare a războiului din Ucraina sunt principalele amenințări. Economiștii avertizează că și România poate avea de suferit, în contextul în care marile economii europene ar urma să încetinească.

31 Ianuarie 2023, 18:30 (actualizat 31 Ianuarie 2023, 19:17) Știrile TVR |

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Guvernul mizează, prin legea bugetului de stat, că economia României va crește cu 2,8%, anul acesta. În schimb, în prognozele de toamnă, Comisia Europeană și FMI au luat în calcul o creștere economică de 1,8% și respectiv 3,1%. Acum, Banca Mondială estimează un avans de 2,6%.

Economiștii avertizează însă că toate prognozele de creștere economică pot fi date peste cap.

Adrian Codîrlașu, analist financiar, preşedinte, CFA România: Toate instituțiile financiare văd o decelerare a economiei românești în acest an, versus anul anterior. Sunt mai multe cauze. Ridicând ratele de dobândă, creditul devine mai scump. Consumul este redus. Un alt factor, prețul ridicat la energie. Și, de asemenea, avem incertitudinea cauzată de războiul din Ucraina, care încă poate opri anumite companii să facă anumite investiții.

Fondul Monetar Internațional estimează că economia globală va crește, anul acesta, cu doar 2,9%. Mai puțin decât în anul trecut, când avansul a fost de 3,4%.

Cele mai puternice economii europene ar urma să încetinească.

Tendința a fost vizibilă încă de la finalul anului trecut, când, în zona euro, creșterea economică a fost de numai 0,1 la sută în ultimul trimestru, în comparație cu trimestrul 3.

Radu Ciobanu, profesor de economie, Academia de Studii Economice, Bucureşti: Un procent important din exporturile României se duc către aceste economii principale din Europa. Italia, Germania, Franța, Spania. Dacă mergem pe ideea unei creșteri economice reduse în aceste state asta va însemna automat mai puține produse exportate, o cerere mai redusă de produse din partea cetățenilor și companiilor din statele respective, pe undeva va avea un efect de bumerang și asupra economiei românești.

În cadrul unor discuții cu oficialii FMI, premierul Nicoale Ciucă a anunțat că Guvernul caută soluții pentru susținerea economiei.

Nicolae Ciucă, prim-ministru: Suntem foarte interesaţi să găsim soluţii pentru susţinerea sectorului privat şi creşterea capitalului companiilor româneşti.

Daniel Dăianu, preşedinte, Consiliul Fiscal: Și noi credem că vom evita recesiunea în acest an, chiar dacă vom avea o cvasi-stagnare. Însă încetinirea puternică a economiei, cu o inflație care nu mai ajută bugetul public în execuție, așa cum s-a întâmplat în 2022, creează dificultăți suplimentare.

Experții FMI se așteaptă ca economia globală să crească mai susținut în 2024, când avansul ar putea depăși 3 la sută.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 20°C
IASI 20°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 15°C 19°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI