Creștere bruscă a numărului de decese ale unor celebrități din China. Utilizatorii rețelelor de socializare pun la îndoială statisticile oficiale Covid-19 ale țării

Politica „zero-covid” Beijingului a devenit o bombă socială
Politica „zero-covid” Beijingului a devenit o bombă socială
6 ianuarie 2023, 09:16

Multe persoane de pe rețelele de socializare chineze au deplâns moartea actorului Gong Jintang, care a încetat din viață la vârsta de 83 de ani în ziua de Anul Nou. El a fost cunoscut pentru interpretarea părintelui Kang în serialul „Familia Kang”, difuzat pentru prima dată în 2000.

Moartea lui Gong, care a fost un nume cunoscut de ani de zile în China, a fost anunțată de presa locală, dar cauza morții nu a fost clară.

Luna trecută, fanii operei din Beijing au fost șocați de moartea subită a lui Chu Lanlan, o soprană în vârstă de 40 de ani care a cântat în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008. Un mesaj al unui necrolog, publicat de Colegiul de Artă Lirică din Beijing a precizat că Chu, care a predat la această instituție, a murit din cauza unei boli. Familia ei a declarat că este întristată de moartea ei, dar nu a dat detalii despre cauza acesteia, a relatat presa locală.

Luna trecută, China a relaxat restricțiile politicii zero-Covid, ceea ce a dus la o creștere a numărului de infecții, spitalele și crematoriile fiind rapid copleșite.

La sfârșitul lunii decembrie, Comisia Națională de Sănătate din China a încetat să mai publice datele zilnice despre Covid-19. Organizația Mondială a Sănătății a criticat, la începutul acestei săptămâni, explicația „foarte limitată” dată de China deceselor cauzate de Covid, avertizând că statisticile oficiale nu arată adevăratul impact al epidemiei.

China a înregistrat doar 22 de decese Covid din decembrie și a redus dramatic criteriile de clasificare a acestor decese, ceea ce înseamnă că propriile statistici ale Beijingului cu privire la valul fără precedent de infectări sunt acum considerate ca nereflectând realitatea.

Moartea recentă a unor personalități publice precum Gong și Chu i-a determinat pe mulți din China să pună la îndoială datele oficiale privind Covid.

Folosind hashtagul Weibo ce reprezintă „primul val de Covid nu a provocat un număr masiv de decese”, care se referă la un citat din decembrie al unui oficial chinez din domeniul sănătății, mulți utilizatori chinezi de internet au pus la îndoială cu furie ceea ce au numit o subestimare a numărului de decese. Hashtag-ul avea peste 220 de milioane de vizualizări până vineri după-amiază.

„Fie că este vorba de academicieni sau de celebrități … sau de rudele și prietenii mei apropiați, chiar simt că au murit mulți oameni, dar experții continuă să spună că nu a fost cazul”, a comentat o persoană.

Un alt utilizator a spus: „Îi rog pe acei adulți care nu pot vedea furnicile de pe jos să vadă câți oameni au decedat din cauza coronavirusului. Câți oameni care au avut contribuții mari la țară au murit? Și toți aceștia au fost celebrități”.

Wang Jingguang, un regizor de film premiat, cunoscut mai ales pentru filmul său din 2013, Never Come Back, s-a numărat și el printre decesele recente, decedând luna trecută la vârsta de 54 de ani.

Ni Zhen, un renumit scenarist chinez în vârstă de 84 de ani, a murit luna trecută. Ni era cunoscut pentru că a scris filmul clasic din 1991, Raise the Red Lantern.

Starul fotbalist pensionat Wang Ruoji s-a numărat, de asemenea, printre decesele de luna trecută. Presa de stat chineză a raportat că Wang a murit din cauza Covid-19 la vârsta de 37 de ani.

„Multe personalități publice au murit, multe dintre ele decedând la o vârstă fragedă”, a scris luna trecută Haishang Yilanghua, influencer, care are 364.000 de urmăritori. „Aceste decese au fost făcute publice, dar au existat încă mulți alți oameni obișnuiți care au suferit și au murit și care nu au fost postați în mediul online”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite