Crește valul de furie la adresa președintelui Erdogan: „Unde este statul? Unde este?”

9 februarie 2023, 22:58

Cutremurul testează regimul lui Erdogan, în timp ce alegerile pândesc la orizont, scrie Financial Times, care semnalează faptul că Twitter, principalul canal de comunicare pentru cei care-l critică, a fost suspendat.

Kemal Kılıçdaroğlu, liderul principalului partid de opoziție din Turcia – Partidul Poporului Republican – spune, citat de cotidian: „În ultimii 20 de ani, acest guvern nu a pregătit țara pentru un cutremur”.

The New York Times scrie: „Speranțele electorale ale lui Erdogan ar putea să atârne de răspunsul la cutremur”. Erdogan a ajuns la putere acum 20 de ani, după ce guvernul a ratat răspunsul la cutremurul din 1999.

Criticile cresc la adresa lui Erdogan, scrie și Euractiv.

Rețelele sociale din Turcia sunt inundate de mesaje în care oamenii își strigă disperarea și critică autoritățile că nu sosesc echipele de intervenție. „Unde este statul? Unde este? Sunt deja două zile și nu am văzut să vină nimeni”, spun localnici din Kahramanmaraș, un oraș de peste un milion de locuitori, devastat de cutremur, citați de Euractiv.

The Economist notează că accesul la Twitter a fost restricționat miercuri pe mai multe rețele de telefonie, îndepărtând un canal cheie de comunicare și îngreunând și mai tare coordonarea eforturilor de salvare.

CNN amintește că, după seismul din 1999, soldat cu 18.000 de morți, Turcia a introdus o taxă de cutremur care să susțină eforturile de reconstrucție. Taxa a fost colectată în ultimii 24 de ani și ar fi adus în jur de o jumătate de miliard de dolari venituri la bugetul statului turc. Nu este clar însă cum au fost folosiți banii – dacă au mers în reconsolidarea clădirilor sau în pregătirile pentru cutremur, fapt ce a mărit nemulțumirea oamenilor.

Și France 24 notează că, pe 14 mai, Erdogan va da testul carierei sale politice, la alegerile prezidențiale și parlamentare, în timp ce frustrarea crește în Turcia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă